Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



NEW YORK CONNECTION (ZDA, SLOVENIJA)



Prizorie: Jazzlent
as: 05.07.2005 ob 22.00

Nastopajo:

Walt Szymanski (trobenta, vokal)

Alex Harding (bariton saksofon)

Peter Mihelič (klavir)

Nikola Matošič (kontrabas)

Gašper Bertoncelj (bobni)


NEW YORK CONNECTION je slovensko-ameriška različica jazz kvinteta, ki sta ga v New Yorku ustanovila Walt Szymanski in Alex Harding. Kvartet v glavnem preigrava njune originalne kompozicije in aranžmaje v stilu modernejšega hard bopa, ki v New Yorku še kako živi. Kvintet deluje že nekaj let, razvija pa se predvsem v klubu Swing 46 (na 8 aveniji in 46 ulici v New Yorku), kjer nastopa vsako sredo in s tem pridobiva originalen zvok in obliko pravega ansambla.

Z projektom New York Connection so si njegovi člani zadali doseči enako raven kakovosti glasbe in performansa.


Walt Szymanski (trobenta) je rojen v Detroitu, Michigan, že več let pa živi v New Yorku, kjer sodeluje pri raznih projektih in zasedbah. Je odličen trobentač tako v vlogi leaderja kot tudi sekcijskega glasbenika. Je zelo aktiven in priznan komponist in aranžer. Nenazadnje je to razvidno z številnih plošč, ki jih je posnel bodisi kot vodja bodisi kot gost svetovno uveljavljenih glasbenikov. Skupaj z Alexom Hardingom je razvil dolgoletno sodelovanje v različnih zasedbah, ena izmed teh so tudi turneje po svetu s projektom US Ambassadors, katerega sponzor je bila vlada ZDA. Cilj projekta je bil prikazati veliko dobre glasbe in volje vsem ljudem po svetu.

Nekaj imen, s katerimi je Walt sodeloval: J. C. Heard Orchestra, Ms. Jo Thompson, Eddie Kendricks, David Rufffin, Martha Reeves, the Temptations, the Four Tops, the O'Jays, Johnny Taylor, Brides of Funkenstein, Ray Santos Caribbean Music Experience, Jimmy Madison, George Gee and The Jump Jive and Wailers, Gumbo Ya Ya, the Metropolitan Brass Quintet, Harlem Festival Orchestra.


Alex Hardin (bariton saksofon) je prav tako rojen v Detroitu, Michigan, in tudi on že vrsto let živi v meki svetovnega jazza, New Yorku, kjer sodeluje poleg jazzovskih sodeluje še z različnimi funk, soul, r'n'b ter second line zasedbami (najbolj znana je DeFunkt). Je izjemen glasbenik, instrumentalist, komponist in aranžer, ki s svojo izjemno energijo očara prav vso publiko, in eden najbolj iskanih baritonistov na newyorški sceni. Sodeloval je z glasbeniki, kot so The Sun Ra Arkestra Aretha Franklin, Julius Hemphill's Saxphone Sextet, Muhal Richard Abrams, Craig Harris, Lester Bowie, Frank Lacey, 01iver Lake Big Band, David Murray Big Band, Mingus Big Band, Cab Calloway Orchestra, DeFunkt


Peter Mihelič (klavir) je rojen v Ljubljani, vendar že več kot 10 let živi in ustvarja v New Yorku. Je en najbolj priznanih slovenskih jazz glasbenikov na svetu. Najbolj odmeven projekt, v katerem sodeluje, je svetovna legenda vokalnega jazza Jon Hendriks, s katerim potuje povsod po svetu, bil pa je tudi na svečani podelitvi Grammyjev, kjer je spremljal g. Hendriksa, ko je prejel Grammyja za življenjsko delo. Poleg tega sodeluje z vsemi zvenečimi imeni v Sloveniji kot tudi Ameriki.


Nikola Matošič (kontrabas) je rojen v Ljubljani, in spada med glavne akterje novejše generacije za oživitev, ohranitev, in posodabljanje slovenske jazz scene. Že vrsto let je en najboljših slovenskih jazzovskih kontrabasistov pri nas, saj nenehno sodeluje pri skoraj vseh projektih, ki obstajajo pri nas. Veliko nastopa tudi v tujini, predvsem v sosednjih državah, od koder ga nenehno kličejo in vabijo k sodelovanju. Izkazal se je tudi v glasbenih žanrih izven jazza, najbolj odmevno je večletno sodelovanje z Zoranom Predinom.


Gašper Bertonceli (bobni) je rojen v Kranju, in prav tako spada med smernike mlajše jazzovske generacije. Poleg štiriletnega študija glasbe v Linzu, Avstriji, je sodeloval v različnih zasedbah in projektih po Sloveniji, Avstriji, Hrvaški. Skupaj z Nikolp Matošičem je glavni pobudnik za ohranitev tradicionalnega jazza, ki pa se mora prilagoditi modernim časom. S takšnim pristopom Bertoncelj daje smernice slovenskim glasbenikom vseh generacij. Sedaj že tri leta živi v New Yorku, kjer je končal podiplomski študij glasbe in bobnov. Sodeluje v raznih zasedbah in nastopa po tamkajšnjih klubih.


 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj