Home
Stages
Stage at the Drava river
Jazzlent
Rotovz stage
Street theatre
Children's programme
Lent stage
Vecer stage
Judgement tower
Music salon
Sport Lent
Kolosej
Other stages
Accomp. programme
Programme
Photo
General information
Tickets
Sponsors

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE



IZ SODELOVANJA PODJETJA EXPOBIRO IN DRUŠTVA POPOTNIKOV VAGANT SE JE RODIL CIKLUS PRIREDITEV Z NASLOVOM

DEŽELE SVETA

Kje? Kje? Kje?

V NADSTROPNEM ŠOTORU PODJETJA EXPOBIRO IN DRUŠTVA POPOTNIKOV VAGANT V MARIBORSKIH BENETKAH (na Lentu nasproti Sodnega stolpa)

 

Kdaj? Kdaj? Kdaj?

SKORAJ VSAK VEČER MED FESTIVALOM LENT 2005 OB 21.00 URI

 

PROGRAM PRIREDITEV

Ponedeljek, 27.junij: potopisno predavanje Ivana Žvegle – FRANCIJA

Ivan nas vabi v objem gorkega sonca okcitanskega juga, v poslednjo divjino večernega krajca stare celine, v svet zapeljivih vonjav jutranjega kruha, na prostrano prizorišče davnih vulkanskih orgij, na igrivost svetlobe v splet labirintov dihjemajočih sotesk, na kot otoke posejane osamljene platoje v tisoč in eni podobi; v svet, kjer je narava še narava v vsej svoji bohoti, zgodovina še zgodovina v živo, bivališča še dom in si ljudje še niso dopustili ostrugati duše in srca.

 

Sreda, 29.junij: predstavitev orientalskega plesa – Nataša Bošnak

Nataša se nam je pri Vagantu že predstavila, zaradi velikega povpraševanja po njenih tečajih “zibanja bokov” in “iskanja ženskosti skozi ples” pa se je z veseljem odzvala novemu vabilu.

 

Četrtek, 30.junij: potopisno predavanje Zlatka Šajharja – RAJASTAN

Za devetimi gorami in devetimi vodami je dežela, kjer vroče ljubezni ne more ohladiti niti smrt, niti palača iz hladnega kamna. Tam se ljubezen do matere enači z ljubeznijo do krave, ljubezen do hrupa se zdi veliko večja kot ljubezen do tišine, ljubezen do čistoče se zdi že davno v zgodovini Mogulske države pozabljena vrednota. Natrpane ulice, oguljeni avtobusi, skrivnostni templji, črne oči temnih lepotic, smejoči in nagajivi otroci – morda je Indija res Šangrila – obljubljena dežela.

 

Sobota, 2.julij: potopisno predavanje Senada Osmanaja – INDIJA

Dežela kontrastov, nasprotij, občudovanj, duhovnosti, kulturnih nasprotij, živo pisanih barv, vedno polnih ulic, kulinaričnih dobrot in številnih začimb itd. Sprehodili se bomo po Ahmedabadu, mestu pogostih sporov med muslimani in hindujci, skočili v Udaipur, mesto jezer in maharadž, poznano tudi kot mesto v mestu s prekrasnimi slikami na pročeljih zgradb. V Himalaji si bomo vzeli čas za predstavitev Hinduizma, Mahayana Budizma (Tibet), Jainizma in indijskih bogov. Obiskali bomo tudi mesto Dalaj Lame, sveto mesto sikov, dolino Parvati, nekaj stoletij staro tradicionalno vasico visoko v hribih, zaznamovano po kastnih ureditvah, kopali se bomo v sveti reki Ganges v svetem mestu Haridwar in svetovni prestolnici duhovnosti Risikhes. Iz Delhija gremo v sveto mesto Mathura ali rojstno mesto boga Krišne, in Vrindavan, za katerega pravijo, da predstavlja planet na planetu.

 

Nedelja, 3.julij: AVSTRALSKI VEČER - potopisno predavanje Jasne Žaler ob glasbeni spremljavi Uroša Kaurina (didgeridoo) – AVSTRALIJA IN NOVA ZELANDIJA

Avstralija in Nova Zelandija, združeni v eno čarobno potovanje. Potovali bomo od enkratne notranjosti Avstralije, spektakla velikega koralnega grebena, kozmopolitanskega Sydneyja in nedvomno najlepših plaž na svetu. Z avtomobilom bomo prepotovali Južni otok Nove Zelandije, ki jo krasijo prečudovita pokrajina, izjemno bogati gozdovi, edinstven živalski svet in raznolikost adrenalinskih športov. Med štirimesečnim potepanjem po tem delu sveta sva s prijateljico izkusili sproščenost, prijaznost in odprtost »Kiwi-jev« in »Aussie-jev«, kot se sami imenujejo.

Uroš je eden redkih Slovencev, ki so se izučili izvabljanja mističnih zvokov iz starodavnega aboridžinskega instrumenta didgeridoo. Predstavil nam bo tehniko dihanja v pripravo, ki na prvi pogled deluje kot izdolbena palica… pa to ni!, in iz nje celo privabil kratek koncert.

 

Ponedeljek, 4.julij: potopisno predavanje Ljuba Mišiča – JUŽNA AMERIKA (od ekvatorja do južnega križa)

Potovali bomo po najbolj kruti puščavi na svetu v deželi, stisnjeni med Ande in Tihi ocean (Čile), se naužili čudovitih pogledov na Ande in Machu Pichu (Peru), se podali v bujno amazonsko džunglo, skozi travnati paramo, ki se požene na zahod v višave Andov, ti pa se spet spustijo v paramo do ravnine, segajoče vse do Pacifika (Ekvador). Skoraj 1000 kilometrov proč od celine pa še vulkansko otočje Galapagos z želvami, morskimi levi in drugimi eksotičnimi prebivalci.

 

Torek, 5.julij: potopisno predavanje Vesne Male – PAPUA NOVA GVINEJA

(Papua je dežela nepričakovanega. Omamni oreščki. Čas brez vrednosti. Enakopravnost in kako moški kupujejo žene. Divje barve na obrazih, perje v laseh, pasji zobje okrog vratu… Ljudožerstvo. Mumu. Nalepka »Nevarno!«. - Izredna raznolikost, kakor sto svetov v enem! Doživetja s potovanja bo popestrila glasba in spominki iz nahrbtnika)

 

Sreda, 6.julij: potopisno predavanje Zlatka Fišerja in Dike Vranc – LAOS IN KAMBODŽA

Gremo v osrčje Indokine! Laos in Kambodža - ena zraven druge, pa vendarle tako zelo različni deželi. Budizem, pomešan z vrsto soc-realistične demokracije, naredi Laožane mirne, tolerantne in nevsiljivo prijazne. Hribovito tropska pokrajina in reka Mekong dajeta deželi poseben utrip. Kambodžo zaznamuje ponekod tudi kilometre širok Mekong in jezero Tonle Sap v osrčju. Učenje preživetja začnejo že majhni otroci, ki s črnimi očkami in »…one dolar, sir!« prodajajo slamnate spominke. Videti je, da odrasli, ki so občutili morilsko roko Pol Potovega režima, ostajajo za vedno del polij smrti -»killing fields«, kjer so ostali tisoči nedolžnih Kambodžancev. O nekoč glamurozni preteklosti kmerskega carstva pa priča Angkhor, ki z bogatimi reliefi ter z monumentalnimi in mističnimi templji krona obisk v Kambodži.

 

Četrtek, 7.julij: potopisno predavanje Dominike Žiberna in Tine Kosirnik – LEPOTE AZIJE

Azija vsekakor sodi med kontinente, ki najbolj očarajo popotnika. Skupaj bomo prepotovali celotno Azijo in si ogledali popotniške, kulturne, zgodovinske in naravne viške, ki jih ponuja ta eksotični kontinent.

 

Petek, 8.julij: Z VAGANTOM V DESETIH LETIH OKOLI SVETA

Videoprojekcija najboljših fotografij s potovanj članic in članov Društva popotnikov Vagant, posebej pripravljena ob 10. obletnici obstoja društva. Obljubljamo vam nepozabno potovanje okoli sveta!

 

Sobota, 9.julij: potopisno predavanje Dragana Potočnika - BURMA

(obeta se pravi burmanski večer, saj se Dragan s potovanja po Burmi oziroma Myanmaru vrne komaj dan pred tem predavanjem, s pisanimi vtisi in še svežim vonjem po monsunu; zadnji Vagantov večer na Lentu bo še enkrat popestrila orientalska plesalka Nataša Bošnak)

 

Pestrost Vagantovih prireditev v času trajanja festivala Lent 2005 boste lahko uživali ob domačem teranu in pršutu restavracije Toti Rotovž.

 

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR

Zagrebška cesta 18, 2000 Maribor

www.vs-gt.mb.edus.si

e-pošta: uprava@vs-gt.mb.edus.si

 

Višja strokovna šola za gostinstvo Maribor izobražuje po programih Gostinstvo in Turizem. Primerjamo se lahko z najbolj priznanimi evropskimi hotelskimi oziroma gostinsko-turističnimi šolami. Sodelujemo z zasebnimi gostinsko-turističnimi podjetji, organiziramo izobraževalne tečaje, javne priredite in zagotavljamo praktično izobraževanje za študente. Udeležujemo se projektov in tekmovanj doma in v tujimi, kjer osvajamo zavidljiva odličja. Kot člani številnih mednarodnih organizacij smo prisotni na konferencah in pri projektih in jih tudi organiziramo. Vplivati želimo na enogastronomsko kulturo študentov in tudi širšega okolja, v okviru prireditev Festivala Lent pa se predstavljamo z vodenjem in delom na prizorišču za VIP goste.

 

CANTANTE cafe, Vetrinjska 5, Maribor

od 25. 6. do 10. 7, ob 20.00

brezplačna plesna šola »SALSA« s plesno šolo »ROLLY«

Prijave in informacije info@cantante.net

 

MLADINSKI KULTURNI CENTER MARIBOR

Delavnice so brezplačne, zaradi omejenega števila udeležencev pa se je potrebno vnaprej prijaviti na telefon MKC Maribor 02 300 29 94 ali po elektronski pošti mkc.maribor@guest.arnes.si

 

Sobota, 25. 6., ob 18.00 , pod arkadami Starega mosta - BODY PAINTING – DELAVNICA UMETNIŠKE POSLIKAVE OBRAZA, mentor: Drago Švajger

 

Ponedeljek, 27. 6., ob 16.00, Media Nox - IZDELOVANJE UNIKATNEGA NAKITA, mentor Tine Bele

 

Torek, 28. 6., ob 20.57, Media Nox - BARVE ZA DUŠO – MESSANGER - interaktivni zvočno-slikovni performans avtorjev Zlatka Križana in Bernardke Zorko.

(SEM SODI SLIKA MKC spremljevalni)

 

Sreda, 29. 6., ob 16.00, Media Nox - MANDALE – LIKOVNA USTVARJALNA DELAVNICA, mentor: Olga Novak

 

Četrtek, 30. 6., ob 16.00, Media Nox - USTVARJAJMO Z GLINO, mentorica: Dragica Marinič

 

Ponedeljek, 4. 7, torek, 5. 7., ob 16.00, Media Nox - IZDELOVANJE MOZAIKOV, mentorica Petra Marovt

 

Od 4.– 6. 7., ob 15. 00, MMSM (Trg revolucije) - Brezplačna AUDIO-STUDIJSKA DELAVNICA (IZ CIKLA GLASBENIH DELAVNIC MKC MARIBOR 2005)

Info in prijave: 041 832 736

 

6. 7. RITEM SEKCIJA – DELAVNICA OSNOV RITMIKE (IZ CIKLA GLASBENIH DELAVNIC MKC MARIBOR 2005), mentor: Tomislav Erceg

 

23. 6. – 28. 6. - Galerija Media Nox, Židovska 12, 9.00-13.00 in 15.00-19.00 - RAZSTAVA IZBRANIH DEL PO NATEČAJU GOETHEJEVEGA INSTITUTA " ILUSTRIRAJTE SVOJE NAJLEPŠE NEMŠKE BESEDE"

 

29. 6. – 7. 7., Galerija Media Nox, Židovska 12, 9.00-13.00 in 15.00-19.00  - Skupinska razstava del mladih umetnikov

 

SAMO DOBRO med Festivalom Lent 2005

 

Kaj: izborna VINA, žlahtne ČOKOLADE, domiseln FINGERFOOD, fina OLJA, samosvoji SLADOLEDI & dober RITEM!

Kdaj:  vsakodnevno ob vsakem vremenu med Festivalom Lent.

Kje: na različnih mariborskih eminentnih lokacijah

Ideja, organizacija, izvedba: SAMO dobro

 

Galerija DLUM, Židovska 10, Maribor

V času Festivala Lent bo galerija odprta od 9.00 do 22.00 ure zvečer. Delovni čas galerije je običajno do 19.00 ure.

 

LIKOVNA KOLONIJA LENT, MARIBOR, 30. 6. – 3. 7. 2005

V času FOLKARTA se bodo priznani likovni umetniki iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Hrvaške udeležili že sedme mednarodne likovne kolonije, njihova likovna dela pa bodo razstavljena v prostorih Dijaškega doma Lizike Jančar, Titova cesta 24 a v Mariboru. Organizator je Razstavišče LIJA Dijaškega doma Lizike Jančar.

 

LUARTOV PARK KTM

Zavod za svetovanje in izobraževanje TIN Ljubljana

OE Maribor, Partizanska 12, Maribor

V Mariboru izvajamo program reintegracije »Naprej zmorem sam/a«. Za uporabnike imamo odprt dnevni center in z njimi delamo individualno in skupinsko. Ena od metod skupinskega dela je tudi socialno-kulturno delo. Cilj te metode je oblikovati projekte v katere je vključenih čim več uporabnikov, katerim se preko sodelovanja razvijajo in krepijo delovne navade in spretnosti, hkrati pa je to tudi prostor, kjer se izrazijo. Prostovoljci-študentje, ki vodijo socialno-kulturno delo, so oblikovali projekt Kulturna tržnica Maribor »Luartov park«. Izhajali so iz potrebe mladih umetnikov in ustvarjalcev po razstavljanju, prodaji in kulturnem dogajanju v Mariboru

 

POKRAJINSKI ARHIV MARIBOR - Glavni trg 7

8. 7. od 17. do 23. ure

- Tadej Vesenjak (kantavtor)

- Songi iz KGD- Najgrša klobasa (Gledališka skupina Prve Gimnazije Maribor)

- UROK- dokumentarec (Andrej Černelč in Alesandra Dimmagio)

- Mariborska dvorišča- film (Bojan Labović)

- Fire show (Kulturno-umetniško društvo KRSNIK)

- DJ-ji

 

9. julij od 17. do 23. ure

- Jam session (vodita Samo Šalamon in Jaka Berger)

- Improvizacija poezije (Samo Ožbolt)

- Kreativna delavnica (recikliranje tetrapakov in plastičnih vrečk)

- Vizualni performance (DEKAOS eksperimental production)

- DJ-ji

 

VINAGOVA KLET SE PREDSTAVI

Največji štajerski vinar, družba Vinag d.d., bo v okviru spremljevalnih prireditev Festivala Lent 2001 odprl vrata svoje vinske kleti in jo obiskovalcem z veseljem predstavil.

Pod mariborskimi ulicami v središču mesta se razprostira Vinagova klasična vinska klet, ki jo hudomušno imenujemo »mariborsko podzemlje«. Je ena večjih v srednji Evropi in je svojevrsten prostor mariborskih vinskih posvečenosti. V njenih 2,5 kilometra dolgih podzemnih predorih se nahajajo leseni sodi, betonske cisterne in steklenice z vinsko patino. Del kleti je namenjen penečim vinom in del arhivskim, ki hrani več kot 250.000 steklenic.

Obiskovalcem priporočamo, da parkirajo ob Trgu generala Maistra, si ogledajo Vinagovo klet na Trgu svobode 3 in se nato sprehodijo do Lenta.

Ogledi kleti: v ponedeljek, 27. 6., v sredo, 29. 6. in četrtek, 30. 6., med 19.00 in 20.00 uro.

 

DRUŠTVO ZA VARSTVO IN PROTI MUČENJU ŽIVALI MARIBOR

Na terasi 2a Maribor

 

KULTURA SOŽITJA. LJUDI IN ŽIVALI: razstava iz programa Maribor - zdravo mesto

V sliki in besedi predstavljeno delovanje društva in društvenega azila za živali, z vsakodnevnim obiskom psičkov iz azila in odgovori na zastavljena vprašanja v zvezi.s hišnimi ljubljenčki in predstavitev Zakona o zaščiti živali v Sloveniji.

Razstavni prostor bo odprt od 17.00 do 22.00.

 

Adria Airways - Uradni letalski prevoznik Festivala Lent 2005