Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



FEMI ANIKULAPO KUTI & THE POSITIVE FORCE (NIGERIJA)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 27.06.2005 ob 21.30

Nastopajo:

Olufemi Anikulapo Kuti (vokal, saksofon)

Saidi Obara (tolkala)

Olurtomi Sevezun Hundeyin, Olugbenga Laleye (trobenta)

Opeyemi Omotayo Awomolo (kitara)

Solomon Olanrewaju Idowu (klaviature)

Francis Efenji Onah (saksofon)

Albert Olubenga Solomon (bariton saksofon)

Richard Kingsley Udofot (bas)

Adebowale Oloko Obi (bobni)

Tayo Olajide, Yemi Oriyomi, Onome Kate Udi (vokal, ples)


… ena največjih zvezd današnje afriške glasbe!


Femi Kuti, sin Feleja Anikulapo-Kutija, afro-beat legende, je dolga leta igral v očetovi skupini, preden je po njegovi smrti v poznih devetdesetih postal velika zvezda. Rojen je bil v Londonu, odrasel pa je v Lagosu, Nigeriji. Na glasbeno sceno je stopil, ko je začel igrati v očetovi skupini Egypt 80. Leta 1986 je Femi ustanovil lastno skupino Positive Force in se neodvisno od očeta začel uveljavljati kot umetnik. Sredi devetdesetih mu je produkcijska hiša Motown ponudila pogodbo za ploščo pri svoji butični založbi Tabu. Femi je izdal prvi album z istoimenskim naslovom. Album, izdan leta 1995, je požel pozitivne kritike v Evropi in Afriki. Tako se je njegova solistična pot uspešno začela. Igral je podoben slog afro-beata kot oče in na začetku devetdesetih mednarodnemu občinstvu predstavil tolkalni spoj jazza in funka, skupaj z očetovim čutom za politični aktivizem.

Po očetovi smrti leta 1997 se je Femi nenadoma znašel pod žarometi pozornosti. Odzval se je tako, da je podpisal pogodbo z MCA, ki je na začetku 1999. leta izdala album Shoki Shoki. Ta je bil deležen izredne hvale priznanih publikacij, kot so New Yorker, Rolling Stone in Vibe.

Vrnil se je z drugim albumom Fight to Win, v katerem sodelujejo številni cenjeni rap umetniki, kot sta Mos Def in Common. Gostoval je tudi po ZDA s skupino Jane's Addiction. Da bi opozoril nase tudi splošno publiko, se je bolj nagnil k hip hopu. Leta 2002 je Femi gostoval po svetu z izjemnim uspehom in se potrdil kot ena največjih zvezd današnje afriške glasbe.




 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj