Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



ANTONELLO PALIOTTI QUARTET (ITALIJA)



Prizorie: Sodni stolp
as: 08.07.2005 ob 21.00

Nastopajo:

Antonello Paliotti (kitare)

Michele De Martino (mandolina, mandola)

Giovanni Negro (violončelo)

Raffaele Filaci (tolkala)


Tarantela je tradicionalni in zelo posesiven južnoitaljanski ples. Nekateri menijo, da ima terapevtičen in čudodelen učinek, saj naj bi ga nekateri nekoč plesali, da bi z njim ozdravili ugriz tarantele. Drugi pa so ga plesali, da bi s hitrimi, energičnimi, živahnimi, predvsem pa zapeljivimi plesnimi gibi dvorili ljubljeni osebi in si zagotovili njeno večno ljubezen. Če je ženska po plesu sezula čevelj, je s tem jasno dala vedeti, da je še prosta.

Tarantello še danes običajno izvaja en ali več plesnih parov – včasih tudi dve ženski – ob spremljavi violine in violončela. Možnosti je našteto: vse od preproste tarantele do zelo kompleksne, nikoli pa ga ne pleše en plesalec sam, saj naj bi to prinašalo nesrečo.

Ko je v 19. stoletju tarantela postala del kulture srednjih in nižjih razredov, je izgubila svoje prvotne konotacije magičnega rituala ter ves svoj čar in ugled.

Prav zato je Antonello Paliotti pri svojem ustvarjanju segel po prvotnih oblikah tarantel, torej tistih, nastalih pred 19. stoletjem. Pri tem se je neposredno oprl na ustna izročila ter se tako povsem distanciral od kakršnegakoli mešanja tradicionalnih ritmov z novejšo glasbo, pa čeprav se zadeva, da je ljudska glasba zmeraj črpala iz najrazličnejših glasbenih stilov, si jih polaščala in jih združevala na zelo edinstven način.

Paliotti je te tradicionalne pesmi zbral na albumu Tarantella Storta, ki je v celoti odigran z veliko občutka in gusta. Konec koncev so v triu zbrani izredno nadarjeni glasbeniki, ki jim je uspelo poustvariti zasvajajoč akustični zven, ki je ravno pravšnja zmes interpretativnega rigorizma in tipične strasti, ki se zrcali v južnoitalijanski glasbi. Če povzamemo, gre za repertoar moresk, tarantel, serenad ter nekaterih drugih glasbenih poslastic, interpretiranih z ogromno finese in dovršenih z muziciranjem treh izrednih glasbenikov.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj