Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



ŽENSKI PEVSKI ZBOR NKBM, MOŠKI PEVSKI ZBOR NKBM



Prizorie: Cerkev Sv. Alojzija
as: 28.06.2005 ob 20.30

Nastopajo:

ŽENSKI PEVSKI ZBOR NKBM:

zborovodja: Irena Jošt

solistka: Alenka Češarek Krnjak

klavirska spremljava: Otmar Plavčak


MOŠKI PEVSKI ZBOR NKBM:

zborovodja: Miran Antauer

solist: Alojz Škodnik


ŽENSKI PEVSKI ZBOR NOVE KBM

Ženski pevski zbor je v Novi Kreditni banki Maribor nastal pred 18-timi leti in se prvič predstavil publiki na proslavi v banki, v čast praznika žena 8. marca 1988. Zbor je vodila ga. Alenka Korpar.

Prva leta so v zboru pele le bančne delavke, kasneje so se jim pridružile tudi pevke od drugod. Danes zbor šteje 27 pevk. Zbor so vodile različne zborovodkinje, sedaj pa ga že 9 let uspešno vodi ga. Irena Jošt. Seznam pesmi, ki jih je zbor naštudiral obsega cca 60 naslovov in zajema tako priredbe narodnih (slovenskih in tujih) kot skladbe znanih komponistov (Mozart, Mendelssohn, Schubert, Offenbach) ter zanimiva dela sodobnih slovenskih ustvarjalcev (Jež, Čopi, Močnik, Rojko). Redno se udeležujemo regijskih revij pevskih zborov, kjer dosegamo tako dobre ocene strokovnega ocenjevalca, da smo že štiri leta zapored bile vključene na zaključni koncert najboljših zborov. V novembru lanskega leta smo se udeležile 1. regijskega tekmovanja zborov Štajerske in Prekmurja, kjer smo dosegle srebrno priznanje. V okviru sodelovanja pobratenih mest Maribor- Marburg smo v jeseni 2001 gostovale v Marburgu na Lahni v Nemčiji. Že nekaj let zapored se udeležujemo prireditve na Vurberku, kjer ob koncu avgusta poteka srečanje preko tridesetih zborov pod naslovom Štajerska poje. Tesno sodelujemo z Društvom za bolezni srca in ožilja iz Maribora ter s koncerti podpiramo njihove aktivnosti za promocijo delovanje društva v Mariboru in sosednjih občinah. V decembru prirejamo praznične koncerte, od leta 2003 redno v cerkvi na Pobrežju. Sezono običajno kronamo z letnim koncertom, ki ga skupno z moškim pevskih zborom prirejamo v Unionski dvorani. Od leta 2001 sodelujemo s KUD Brežice in skupaj prirejamo spomladanske koncerte, v Mariboru oz. Brežicah. V letu 2003 smo sodelovali pri projektu KUD Pošte- Viva Verdi. Program je bil izveden kot novoletni koncert v SNG Maribor in ponovljen na velikem odru Festivala Lent 26.6.2004.


IRENA JOŠT se je rodila 17. 10. 1960 v Mariboru. Po končani Srednji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na takratni Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je leta 1982 diplomirala iz predmeta glasba. Zaposlila se je na Srednji glasbeni in baletni šoli kot učiteljica nauka o glasbi. Leta 2001 se je kot izredna študentka vpisala na Pedagoško fakulteto in študij glasbene pedagogike uspešno zaključila junija 2004 z diplomskim koncertom pri mentorju profesorju Jožetu Fürstu. Priredbe slovenskih ljudskih pesmi iz vseh slovenskih pokrajin je na diplomi prepeval Ženski pevski zbor Nove kreditne banke Maribor in Vokalna skupina Kresnice.


MOŠKI PEVSKI ZBOR NOVE KBM

Moški pevski zbor Nove Kreditne Banke Maribor je nastal leta 1994 in je v začetku deloval v okviru sindikalne organizacije. Sestavljali so ga pretežno delavci bančnih enot iz Maribora, pa tudi iz Ptuja in Ormoža. Leta 1997 se je zboru pridružila večina pevcev takratnega Moškega pevskega zbora, ki je deloval v okviru Turističnega društva Limbuš, tako, da je nastal številčno močan zbor, ki je hitro napredoval tudi v kvaliteti. Po ocenah, ki jih je prejemal na vsakoletnih revijah območnih pevskih zborov, se zbor uvršča med najboljše moške zbore v mariborski regiji. Zbor nastopa v glavnem na območju Podravja, Koroške in Pomurja, nastopil pa je tudi že v Logatcu in v Štanjelu na Krasu. Zbor vsako leto nastopi na območni reviji odraslih pevskih zborov v Mariboru. Ob koncu sezone zbor priredi letni koncert, običajno skupaj z Ženskim pevskim zborom Nove KBM: Člani zbora se redno udeležujejo tudi vsakoletnega tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. V letu 2003 so člani zbora sodelovali pri skupnem projektu več mariborskih pevskih zborov pod okriljem KUD Pošta Maribor, na božično – novoletnem koncertu Viva Verdi, kjer so zbori izvajali najlepše zborovske skladbe iz oper Giuseppa Verdija. V letu 2004 je zbor praznoval 10. oblenico obstoja. Jubilej je zbor proslavil s slavnostnim koncertom v Kazinski dvorani SNG v Mariboru. Na tem koncertu se je zbor preiskusil tudi v nekoliko drugačnem žanru, saj je dve pesmi zapel skupaj z jazz ansamblom Toti dixie. Zbor od ustanovitve vodi pevovodja Miran Antauer.


MIRAN ANTAUER je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, je strokovnjak za meritve v hidrotehniki in podjetnik. Z glasbo se ljubiteljsko ukvarja od dijaških let. Srednjo glasbeno šolo je končal na Ptuju (klavir) in v Ljubljani (klarinet). Kot pianist je nastopal v številnih jazz in plesnih ansamblih. V letih od 1975 do 1989 je vodil moški pevski zbor DPD Svoboda Ormož, od leta 1990 do 1997 je bil pevovodja Moškega pevskega zbora Turističnega društva Limbuš, od leta 1994 pa vodi Moški pevski zbor Nove Kreditne Banke Maribor.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj