Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



TRIO GADJÉ (FRANCIJA)



Prizorie: Sodni stolp
as: 03.07.2005 ob 21.00

Nastopajo:

Loïc Le Guillanton (kitara)

Arthur De la Taille (kitara, vokal)

Nolwenn Leizour (kontrabas)


Zasedba Gadjé je v obliki dua nastala novembra 1998. Ustanovila sta jo Loïc Le Guillanton, rojen 1964, ki se je pri 18. kot avtodidakt naučil igrati kitaro, danes pa ne sklada samo za to zasedbo, temveč na področju komponiranja uspešno sodeluje z drugimi glasbenimi skupinami in studijskimi glasbeniki, in Arthur De la Taille, rojen 1972, ki se je začel učiti klasično kitaro pri 14. letih, dve leti kasneje pa je odkril svet klasičnega in romskega jazza, se nato šolal v tej smeri in kasneje igral v številnih big bandih. Člana sta leta 2004 k sodelovanju povabila kontrabasistko Nolwenn Leizour, rojeno 1980, ki je že pri sedmih letih znala igrati klavir, pri 13. pa je odšla na glasbeno akademijo, kjer se je učila klasičnih tehnik. Igrala je v mnogih simfoničnih in komornih orkestrih ter sodelovala s številnimi glasbenimi zasedbami. Razširjenja zasedba je zahtevala prilagoditev imena v Trio Gadjé. S tem izrazom, ki se izgovarja Gadže, so francoski Romi poimenovali vse Nerome.

Začetke zasedbe je najvidnejše zaznamovala glasba Djanga Reinhardta, nedvomno najznamenitejšega kitarista romskega jazza, saj je člane spodbujala k potovanjem, srečanjem in sodelovanju z drugimi glasbeniki ter ustvarjanju. Kmalu po ustanovitvi je Duo Gadje začel intenzivno nastopati po francoskih festivalih, sledili sta turneji po Češki (1999, 2000).

Usmeritev zasedbe je bila jasna že od začetka. Člani so namreč ljubitelji kitare v vseh njenih akustičnih dimenzijah, pa naj gre za romske, brazilske, jazzovske ali flameco izvedbe. Trio Gadjé skuša v vseh teh vplivih poiskati svojo identiteto, zato je njihova avtorska glasba izraz vseh naštetih glasbenih usmeritev.

Lani je Trio Gadjé posnel svojo prvo zgoščenko Balkadjé, na kateri je skupaj z gosti zaigral svoje starejše skladbe in nekaj novejših kompozicij Loïca Le Guillantona.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj