Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



PARNI VALJAK (HRVAšKA) (*)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 25.06.2005 ob 21.30

Nastopajo:

Aki Rahimovski (vokal)

Husein Hasanefendić (kitara, vokal)

Marijan Brkić (kitara, vokal)

Zvonimir Bučević (bas)

Berislav Blažević (klaviature)

Dražen Scholz (bobni)

Kristina Rupčić (vokal)

Anita Mlinarić (vokal, saksofon)


Parni valjak so na svojem prvem albumu trdili - in to nenazadnje tudi podkrepili z nizom odličnih koncertov-, da so rock'n'roll bend. Na drugem so obljubili, da so pripravljeni iti z glavo skozi zid, na tretji poslušalcem sporočali, da so mestni dečki, ki imajo poleg glasbe radi še pripovedovanje zgodb, na četrtem ("Vruće igre"), ki so ga posneli v CBS-ovih studijih v Milanu, pa so opevali najljubše teme svojih ustanoviteljev, pevca Akija Rahimoskija in Huseina Hasanefendića. Naslednji album, "Vrijeme je na našoj strani", so posneli na Švedskem. Takrat je bila mašinerija zasedbe že v takšnem zagonu, da motorjev ne bi šlo ustaviti, tudi če bi člani to želeli. V osemdesetih in devetdesetih je Parni valjak izpolnil vse obljube, ki so jih dali v naslovih svojih albumov.

Današnja postava skupine več ali manj nespremenjeno deluje od leta 1988 naprej, ko je zasedba med snemanjem albuma "Sjaj u očima" obogatila svojo ritem sekcijo z nekaj mlade krvi in s svežimi glasbenimi idejami, ki sta jih prinesla basist Zorislav Preksavec in bobnar Dražen Scholz. Tej zmagovalni kombinaciji, ki je osvojila največ hrvaških diskografskih nagrad Porin, se je leta 1998 priključil še klaviaturist Berislav Blažević, postava, kot jo zasledimo na današnjih koncertih, pa je bila končno izoblikovana 3 leta kasneje, ko se je Parnemu valjku pridružil še kitarist Marijan Brkić.

Dvajsetletnico obstoja je zasedba proslavila s snemanjem sijajnega "unplugged" retrospektivnega albuma "Bez struje - Live in ZeKaeM" (1995). Projekt je bil dokaz, da pozitiven odziv občinstva na Hasanedendićeve pesmi nikoli ni bil odvisen od uporabljenih količin električnega toka. Strmenje k glasbenemu napredku in doseganju najvišjih glasbenih standardov je pritegnilo pozornost predstavnikov podjetja "Warner Chapell", ki je od leta 1996 naprej prevzelo zastopstvo in promocijo Parnega valjka po Evropi in drugod po svetu.

Po velikem uspehu "unplugged"albuma se je zasedba pri produciranju naslednje zgoščenke, "Samo snovi teku uzvodno" (1998), ponovno predala izrazito kitarskim zvokom. Usmeritev so obdržali tudi pri diskografskem projektu "Zastave" (2000), albumu, s katerim so stari mački hrvaškega rock'n'rolla proslavili 25-letnico obstoja.

Zadnji v seriji številnih studijskih in live albumov je album "Pretežno sunčano", s katerim se je legendarni Parni valjak vrnil k svojemu staremu rokovskemu zvoku. Z njim je zasedba dokazala, da so resnično eden najbolj kvalitetnih rock'n'roll bendov z območja bivše Jugoslavije.


(*) Prireditev s posebno vstopnino. Več o VSTOPNICAH


 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj