Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



OKTET DESETI BRAT



Prizorie: Cerkev Sv. Alojzija
as: 06.07.2005 ob 20.30

Nastopajo:

Franjo Dolinar, Bojan Zelič – 1. tenor

Marjan Kraševec, Zdravko Škerjanec – 2. tenor

Metod Pečar, Rado Čuk – bariton

Milan Jurejevčič, Marjan Ortar – bas

umetniški vodja: Jože Kores


Glasbeno društvo Deseti brat je bilo ustanovljeno 5. avgusta 1993, v prostorih Gasilskega društva Črnuče. Ustanovitelji društva so: Franc Dolinar, Milan Jurejevčič, Janez Kukovica, Marjan Ortar, Metod Pečar, Igor Prinčič, Peter Repanšek, Zdravko Škerjanec, Bojan Mivšek in Matija Potočnik.

Oktet je pevska zasedba osmih pevcev, kjer navadno po dva pevca pojeta en glas. V oktetu so tako dva 1. tenorja, dva 2. tenorja, dva baritona ter dva basa. Pevci v dobrem oktetu so navadno zelo dobri pevci z dobrim posluhom, s širokimi izraznimi možnostmi, pretanjeno interpretacijo in s poudarjenim občutkom za kolektivno petje. Vsaj nekaj pevcev v oktetu mora biti dobrih solistov. Oktet mora v svojem pevskem podajanju znati pritegniti publiko z raznoterimi pevskimi izraznimi možnostmi. Navadno mora imeti oktet zelo izrazit in dinamičen razpon, ki sega od komaj slišnih pianissimov pa vse do grmečih fortissimov. Poslušanje dobrega okteta je poseben dogodek in svojevrsten užitek. Petje v takem pevskem korpusu pa - lahko verjamete - tudi. V Sloveniji je do sedaj delovalo že več sto oktetov. Mnogo jih je izšlo iz raznih društev (lovska, gasilska), nekateri iz množičnejših pevskih zborov (civilnih in cerkvenih), nekaj pa jih je bilo ustanovljenih prav namenoma. Večina teh oktetov je aktivno delovala zelo kratek čas, nekateri tudi samo za enkraten nastop. Redko število oktetov pa se lahko pohvali z aktivnim delovanjem deset, dvajset ali celo več let. Žal pa ima pojav oktetovstva za slovensko zborovsko petje v določenem pogledu tudi slab prizvok. Zborovodje večjih pevskih zborov si v svojih sestavih želijo imeti dobre pevce in na oktetovstvo gledajo precej z zavistjo, saj jim v resnici iz njihovih zborov v oktete odhajajo boljši pevci.

Oktet si je zastavil zelo visoke cilje, saj so prepričani, da če si zastavijo 120-odstotni cilj, a ga morda ne dosežejo popolnoma, so še vedno vsaj stoodstotni.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj