Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



MARJETKA, STR. 89 (*)


Mestno gledališče Ptuj


Prizorie: Oder Rotovž - večerni program
as: 06.07.2005 ob 22.00

Avtor: Lutz Hübner,

režija: Samo M. Strelec, kostumografija,

scenografija: Vasilija Fišer,

igrata: Mojca Funkl, Gojmir Lešnjak – Gojc,

produkcija: Mestno gledališče Ptuj


Johanna Wolfganga Goetheja (1749-1832) poznamo predvsem kot književnega ustvarjalca, vendar samo njegova znanstvena dela obsegajo trinajst zvezkov. Pisal je o barvah, morfologiji, meteorologiji, mineralogiji, o rastlinstvu in živalstev, prispeval je tudi za tisti čas pomembno odkritje intermaksilarne kosti (zgornje čeljustnice) pri človeku. Na evropsko dramatiko prvih desetletij 19. stoletja je poleg idej viharništva vplivala tudi t. i. weimarska klasika, katere predstavnik je bil Goethe. Njegov razvoj iz mladostnega v zrelo obdobje se strne v monumentalno zasnovanem dramskem besedilu Faust (prvi del dokončan 1806., drugi 1832.).

Nemški dramatik Lutz Hubner je pravi gledališki človek: igralec, režiser in dramatik. Sodeloval je z različnimi nemškimi gledališči, od leta 1996 pa živi in ustvarja v Berlinu.


V komediji MARJETKA, STR. 89 je uporabil Marjetkin monolog po srečanju s Faustom, da bi prikazal tisto dogajanje v gledališču, ki vselej ostaja skrito. Kot prekaljenemu gledališčniku mu je uspelo izvrstno prikazati vse tisto gledališko dogajanje, ki ni namenjeno gledališki publiki. Kaj se sploh dogaja na odru, preden se dvignejo zavese? Kako sploh potekajo vaje? Kaj vse gledališčniki doživijo v službi? Marjetka spregovori o vseh tistih dogodkih v gledališču, ki jih doživljajo in poznajo le gledališki ustvarjalci, prav gotovo pa se brez njih predstava nikoli ne bi rodila. Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta zaposli različne režiserje, igralce in druge gledališke ustvarjalce, ob tem pa se gledalcu razkriva zakulisje gledališkega dogajanja, ter muke in muhe umetnikov. Ustvarjalni proces v gledališču je odvisen od posameznih ustvarjalcev njihove dobre volje, tolerance, najrazličnejših muh, dobrih in slabih dni, tehničnih zmožnosti gledališča in nenazadnje finančnih sredstev, s katerimi gledališče razpolaga.


(*) Prireditev s posebno vstopnino. Več o VSTOPNICAH


 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj