Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



MARIBORSKI OKTET



Prizorie: Umetnostna galerija Maribor
as: 29.06.2005 ob 19.00

Nastopajo:

Andrej Tiršek, Marijan Žagar (1. tenor)

Marko Trampuš, Andrej Tomšič (2. tenor)

Matjaž Colnarič, Srečko Štrucl, Stanko Eršte (bariton)

Peter Izlakar, Marjan Kirbiš (bas)

umetniški vodja: Franci Kovač


Posebej popularna vokalna glasbena zasedba na slovenskem je moški oktet, ki ima dolgo in pestro izročilo. Danes premore Slovenija številne oktete, od povsem ljubiteljskih do vrhunskih. Njih glasbeno – vokalna izpiljenost je malodane popolna, s svojim glasbenim izrazom ne navdušujejo le občinstva doma, marveč širom po svetu. Med slednje gotovo sodi Mariborski oktet, dasiravno njegov organizacijski ustroj ne sloni na profesionalizmu. Če smo natančni, bi pravzaprav morali govoriti o nonetu, saj Mariborski oktet združuje devet pevcev, devet do prefinjenosti izbrušenih glasov, ki se zlivajo v harmonijo enega.

Leta 1973 na II. gimnaziji ustanovljeni oktet je imel do danes več kot 1300 koncertov po vsej Sloveniji, širom po Evropi, Severni in Južni Ameriki in je pod umetniškim vodstvom najprej prof. Jože Ambrož (1973-1977), nato prof. Stanka Colnariča (1977 – 1982), mag. Branka Rajštra (1982 – 1986), prof. Mitje Reichenberga (1986 – 1998), prof. Irene Ferk (od 1998 -2003) in sedaj Francija Kovača dosegel zavidljivo umetniško raven. Dosegal je uspehe ter osvojil številna priznanja in nagrade (Plaketa mladosti mesta Maribor, 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v Corku, 1. mesto med moškimi zbori na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v švicarskem Montreuxu, Glazerjeva listina, listina mesta Maribor), izdal tri zgoščenke – ob 20-letnici delovanja, »Jaz bi rad rdečih rož« s slovenskimi ljubezenskimi pesmimi in podoknicami ter zgoščenko »Gloria« s sakralno tematiko.

V letu 2003 so slavili že 30 let skupnega ustvarjanja in še vedno ne mirujejo – lansko leto koncertna turneja po Vojvodini in Madžarski meseca marca, in tudi letos ne bodo kar doma, saj jih čaka svet.


SPORED:


Aldo Kumar: Ecce memoria

Slavko Osterc: Aleluja

Stevan Hristič: Svjati bože

Richard Strauss: Vor den Türen

Camile Saint-Saëns: Saltarelle

Oskar Dev: Pogodba

Anton Hajdrih: Jadransko morje

Benjamin Ipavec: Domovini

***

Lojze Lebič: Ljuba vigred se rodi

Rado Simonitti: Ljubavne pesmi iz Rezije

Jože Leskovar: Ti si ur'ce zamudila

Gustav Gonza: Nede ni več rasla

Lovro Horvat: N'ča bom več vinca piv

Pavel Kernjak: Ti puabač ja kna lumpej

Tone Žuraj: Jas sen čüja ftiča peti

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj