Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



SAX OF A KIND (HRVAšKA, SLOVENIJA)



Prizorie: Jazzlent
as: 06.07.2005 ob 22.00

Nastopajo:

Saša Nestorović (alt saksofon)

Aleš Suša (alt saksofon)

Klemen Kotar (tenor saksofon)

Boštjan Simon (tenor saksofon)

Matjaž Drevenšek (bariton saksofon)

Matevž Smerkol (kontrabas)

Gašper Peršl (bobni)


SAX OF A KIND je pretežno jazzovska zasedba, ki je dobila ime po istoimenski skladbi znamenitega saksofonista Lee Konitza iz konca 40-ih let. Njen repertoar je sestavljen iz treh sklopov. Prvi so priredbe znanih jazzovskih standardov, prav posebej izbranih za ta septet, ki je v slogu supersax pripravil tipične saksofonistične skladbe Charlieja Parkerja, zasedbe Four Brothers ter skladbe iz kroga Lennie Tristana (Lee Konitz in Warne Marsh). Drugi sklop so moderne priredbe jazzovskih balad, pri katerih pride do izraza polna in zelo moderna harmonska zvočnost petih saksofonov. Najpomembnejši del repertoarja pa je avtorska glasba kontrabasista, skladatelja in aranžerja Matevža Smerkola. Te skladbe so po eni strani usmerjene k modernemu jazzu z močnim ritmi swinga in modernimi harmonijami, po drugi strani pa k izročilu resne moderne komorne glasbe.


Matevž Smerkola je diplomiral na graški Visoki šoli za jazz, najprej kontrabas pri prof. Wayne Darlingu, potem jazzovsko kompozicijo in aranžiranje pri prof. Heinzu Czadeku. Igral je s celo vrsto znanih avstrijskih (Erich Kleinschuster, Karlheinz Miklin itd.), italijanskih (Diego Ruvidotti, Amedeo Tommasi) in ameriških (Lee Harper, Horace Parlan, Sal Nistico, Johnny Scott, Remy Lee, Sy Perkoff itd.) jazz glasbenikov, seveda pa tudi s številnimi slovenskimi (Renato Chicco in vsi ostali) ter jugoslovanskimi (Stjepko Gut, Saša Nestorovic, Veljko Glodic) jazzisti. Leta 1991 je s prijatelji ustanovil Oddelek za jazz glasbo na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, kjer poučuje kontrabas, osnove aranžiranja, zgodovino jazza in vodi big band SGBŠ. Že deset let je vodja big banda ZMAJI, zadnji dve leti predsednik Jazzovskega društva, ki je novembra 2003 in 2004 na oder postavilo Festival slovenskega jazza. Leta 1993 je izdal prvo avtorsko ploščo Wanton Heed: The Sunny Side Oflt.


Saša Nestorovic iz Zagreba je eden najboljših in najbolj prisotnih saksofonistov v bližnji okolici, dejaven tako v jazzu – je član

zagrebškega radijskega big banda - kot tudi v klasiki kot član zagrebškega Kvarteta saksofonov.


Aleš Suša je jazz saksofonist iz Krškega, diplomant graške Akademije za jazz in član big banda Radia Slovenije.


Lenart Krečič je verjetno eden najbolj obetavnih mladih talentov pri nas. Študira na New School of Jazz v New Yorku in je že posnel ploščo z legendarnim kontrabasistom Reggijem Workmanom.


Boštjan Simon iz Solkana, zelo talentirani glasbenik najmlajše študirajoče generacije, je vodja big banda Nova iz Nove Gorice.


Matjaž Drevenšek je kot saksofonist klasične, moderne in jazz glasbe prisoten povsod v Sloveniji in okolici. Je tudi pedagog in aktivni organizator številnih glasbenih dogodkov.


Gašper Peršl je po mnenju ansambla trenutno daleč najbolj kompetentnih jazzovskih bobnarjev v Sloveniji.



 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj