Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



BULGARA (BOLGARIJA)



Prizorie: Večerov oder
as: 30.06.2005 ob 21.30

Nastopajo:

Kostadin Kostadinov (kaval)

Petyo Petrov (gajde)

Darinka Tsekova (gusle)

Dimitar Hristov (tambura)

Chavdar Asenov (bas)

Kilril Dobrev (bobni)

Stoyan Pavlov (tolkala)


Zasedba Bulgara je razvoj bolgarske glasbe popeljala v novo fazo. S svojim čutnim instrumentalnim ognjemetom je sedem glasbenikov za seboj pustilo vsakršno ločevanje tradicij in inovacij, jazza, folk glasbe in plesnih klubskih zvokov, ločevanja natančnosti in arhaičnih sil. Trenutno so ena najodmevnejših, celo kultnih skupin bolgarske klubske scene in so v veliki meri zaslužni za to, da so tamkajšnji mladostniki v evropskem - morda celo svetovnem - merilu eni redkih, ki ne plešejo samo na fuzije popa in ljudske glasbe, temveč tudi na jazzovske improvizacije, ki so v preostanku Evrope praviloma »pridržane« za t. i. intelektualno občinstvo.

Svojo glasbo Bulga opisuje kot mešanico ekspresivnega folk-jazza, funk-rocka ter drum'n'bassa. Za razliko od drugih, samo eni kulturni tradiciji zapisanih skupin se njihova glasba zelo odkrito spogleduje s turško-kurdskimi, romunskimi in grškimi glasbenimi tradicijami.

Člani skupine so trdno prepričani, da se bodo morali ljubitelji glasbe balkanskega prostora počasi navaditi na modernejše izvedbe tega žanra. Tradicionalna godba na pihala ima pri publiki zmeraj veliko uspeha, medtem ko ji flavte in dude večinoma zvenijo preveč eterično, tuje, irsko, tatarsko ali orientalsko. Takšne poglede bo Bulgara zagotovo pregnala, ne glede na to ali bo njeno dovršeno preobilje ritmike, improvizacij in melodike navdušilo občinstvo ali pa bo to zanj preprosto preveč.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj