Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



ZAKLONIŠČE PREPEVA, LEELOOJAMAIS



Prizorie: Večerov oder
as: 02.07.2005 ob 21.30

ZAKLONIŠČE PREPEVA:

Vanja Alič (vokal)

Miha Jerovec (kitara)

Borja Bolčina (kitara)

Damjan Mašera (trobenta, kitara)

Davor Skočić (bobni, tolkala)

Mladen Bijeljac (bas)

Klemen Kotar (saksofon, klaviature)


Revolucionarne rokerje iz Nove Gorice je širša slovenska javnost spoznala pred nekaj leti, ko so s svojo nevsakdanjo pojavo, samosvojim imidžem in suverenimi koncertnimi nastopi razgibali uspavano domačo rock sceno. Njihov prvi album v CD formatu »Novo vreme - stare dileme«, ki je doslej doživel ničkoliko ponatisov, jih je lansiral v sam vrh slovenske rokenrol scene, medtem ko njihov hit - sicer priredba Balaševićeve skladbe Računajte na nas - postane zaščitni znak skupine. Projekt z vsejugoslovansko tematiko je narejen v duhu osemdesetih in se konceptualno zaokroži z videospotom za priredbo Računajte na nas. Leto kasneje se Zaklonišče prepeva ponovno odpravijo v studio, kjer z istim producentom Žarkom Pakom posnamejo maxi-single Glasajte na nas.

Če je bil z albumom »Novo vreme - stare dileme« narejen presek polpreteklega dogajanja v naši bivši domovini, je »četa iz Skloništa« z novim izdelkom začela na ironičen način secirati našo kruto realnost. Politični maxi-single, kot ga sami poimenujejo, je prvenstveno namenjen popestritvi predvolilne mrzlice; v naslovni kompoziciji bo vsak poznavalec jugoslovanske sedanjosti prepoznal vratolomno retoriko ene najbolj kontroverznih osebnosti zadnjega stoletja. Tudi preostale skladbe imajo močno politično konotacijo, še posebej pa velja izpostaviti kompozicijo Žitije Miće Muriquija, ki jih dokončno potrdi kot enega največjih bendov mlade slovenske rock scene. S ska satiro oziroma biografijo najbolj znanega »burekmejkerja« na Balkanu in širše so fantje nesporno dokazali jasnovidnost in odlično poznavanje trenutne etno-politične problematike v ex-YU. S snemanjem spota za udarno kompozicijo Žitije Miće Muriquija so na najlepši možni način proslavili prvo petletko obstoja. S to skladbo se je pričelo tudi tesno sodelovanje Zaklonišča prepeva z režiserjem Venom Jemeršićem, ki odtlej daje poseben pečat vizualizaciji njihovih videospotov. Videospot za skladbo Žitije Miće Muriquija je bil nominiran za spot leta 1999, medtem ko je leto kasneje postal eden največjih hitov na slovenski sceni. Od takrat dalje so prav duhoviti videospoti Vena Jemeršića postali nov zaščitni znak skupine.

Kmalu po uspehu prvega dela biografije slaščičarja Miće Muriquija so se fantje lotili snemanja videospota naslovne skladbe Glasajte za nas in se s to agit-prop akcijo neposredno vključili v predvolilne boje volilnega leta 2000. Neposredno pred jesenskimi volitvami videospota na nacionalni televiziji ne pustijo predvajati, češ da bi se v njem lahko prepoznal kdo od domačih politikov bodisi v kretnjah bodisi v retoriki njihovega namišljenega kandidata Kradimirja Pendrekovića. Poleg videospota zato fantje v javnost pošljejo tudi spremni Manifest 2000. V njem opozarjajo na lakomno Avstro-germansko pošast (Jorg Haider) in konkvistadorski NATO imperializem ter tretjerazredne domače politikantske gnide, ki rovarijo proti odrinjenemu delavskemu ljudstvu. Kakorkoli že, videospot pod sloganom »Samo da prođe ova demokratija, pa da opet zaživimo ko ljudi« začnejo predvajati šele po volitvah.

Medtem ko se Zaklonišče prepeva pripravljajo na izdajo svojega tretjega albuma pod delavnim naslovom »Treći ustanak«, spomladi 2001 lansirajo prvi single in videospot za prihajajočo ploščo. Skladba Mićo Muriqui ide u Holivud s tem logično zaključi trilogijo »Od bureka do revolucije - lik in delo Miće Muriquija«. Kot se izkaže pol leta zatem, je bila to njihova najbolj vizionarska stvaritev doslej, mediji pa jih postavijo ob bok samemu Nostradamosu. Verzi kot na primer »I dok Holivud gori, Mićo viče Šoti mori, počinje kataklizma kapitalizma« in »Mićo Muriqui je otiš'o u daleki Holivud, Mićo je Amere stavio pred strašan sud« bodo tako ostali zapisani v analih svetovnega prerokovanja, saj so ob Nostradamusu edini napovedali katastrofo, ki se je zgodila 11. septembra, in dodobra načela samozavest Američanov. Tudi ta spot na nacionalni televiziji doživi seciranje.

V skladbi Mićo Muriqui ide u Holivud kot gost zaigra na šargijo tudi vodja legendarnega sarajevskega ansambla Zabranjenog pušenja Sejo Sexon. Kmalu zatem skupini z inicialkama ZP&ZP podpišeta mednarodni pakt o sodelovanju. Začne se s skupnimi nastopi širom po Sloveniji, poleti pa pevec Vanja Alič kot posebni gost nastopa z Zabranjenim pušenjem na tako imenovani letni turneji po vseh večjih krajih od Krka do Dubrovnika. Tudi na Splitskem festivalu, kjer sicer zaradi čudnih nacionalnih komponent ostanejo brez uradne nagrade, zato pa jih z bučnim aplavzom nagradi tamkajšnja publika. Ker tudi Zabranjeno pušenje vneto snemajo novi album Bog vozi Mercedes, pevec Vanja Alič vrne gostovanje in skupaj s Sejom Sexonom odpoje skladbo Idol, sicer starejše delo Elvisa J. Kurtovića. Obenem pa tudi legendarni Elvis napiše in odrecitira uvodni intro na temo Odoh majko u rokere. Na albumu gostujeta še dva člana Zabranjenog pušenja, in sicer Bruno (violina) in Dragianni (kitara).

Jeseni 2001 končno izide novi album (producent je bil vnovič stari znanec Žarko Pak), ki namesto delovnega naslova »Treći ustanak« sliši na ime Odoh majko u rokere. Ob tem se pojavi še drugi single in videospot z nove plošče »Hasan iz Azila«, ki v reggae ritmih in z anti-globalističnimi slogani duhovito ponazori najbolj perečo problematiko tekočega leta - problematiko ilegalnih prebežnikov državne meje. Kot vse videospote doslej, tudi slednjega posname »hišni režiser« Ven Jemeršić.

Poleg stalne prisotnosti na slovenskih odrih in na vsakoletnih največjih slovenskih festivalih so Zaklonišče prepeva kot verjetno edini slovenski bend mlade generacije uspešno nastopali tudi v drugih predelih bivše Jugoslavije. Doslej so trikrat uspešno gostovali v Sarajevu, po enkrat v Zagrebu in Puli. 10. marca 2002 so Zaklonišče prepeva vnovič navdušili sarajevsko publiko na prvem samostojnem koncertu v polni dvorani Sloga.



LEELOOJAMAIS:

Lara Love (vokal)

Lovro Ravbar (saksofoni in rap)

Ivo Rimc (bobni, tolkala)

Rok Lopatič (klaviature)

Matej Hotko (bas)

Jernej Trobentar (kitare)


Brežiška skupina Leeloojamais se je na slovenskem glasbenem nebu pojavila leta 2001 kot svetla zvezda, ki je že s prvencem 'Pod vplivom' nakazala, da nikakor ne gre le za utrinek. Že na prvencu so nakazali, da se ne bodo zadovoljili s tedaj običajnimi in predvidljivimi glasbenimi formami, temveč da si želijo več in da jim preprosto ni dovolj.

Za slovenski glasbeni prostor je bil kvartet, ki ga je zaznamoval odličen vokal Lare, obogatil pa zagotovo bogat zvok saksofonov in klaviatur, drugačen, takrat celo nerazumljen. Preslišan. Nenavadna zmes jazza, rocka, popa, funka je nekatere pustila hladne, glasbeni poznavalci pa so zadovoljno zastrigli z ušesi, saj so hitro spoznali, da je s kvalitetno pop glasbo siromašna Slovenija končno dobila tisto pravo. Najmočnejša plat skupine pa so bili že takrat izvrstni in naravnost nenadkriljivi živi nastopi. Dandanes pa so fantje in dekle v živo skoraj Slovenski nadstandard!

Začetek 21. stoletja so zaznamovali z energično skladbo 'Še enkrat' in baladno 'Svoja', na njihovi promocijski turneji pa je njihovo pot skoraj končala huda avtomobilska nesreča. Trenutki negotovosti, naporna rehabilitacija in trdno prepričanje, da bodo vztrajali na zastavljeni poti, so jih vodili naprej. Vmes so dokončali glasbeno šolanje na akademijah in konservatorijih v New Yorku, Rotterdamu in Grazu ter postali profesorji jazz in pop glasbe.

Drugo popolnoma avtorsko ploščo 'Nextasy' so začeli oblikovat v domačem studiu 'ŠTALA', k sodelovanju pa so pritegnili tudi vrsto zanimivih gostov - slovenski hip - hop ustvarjalec 6 Pack Čukur je pomagal pri skladbi 'Morje', ena največjih slovenskih uspešnic lanskega leta je bila skladba 'Ne zameri mi', kjer so Leeloojamais k sodelovanju povabili znanega nizozemskega raperja Lord-a Lefty-ja. Prav v teh dneh pa se predvaja njihov nov videospot za skladbo 'Povej mi', ki jo je z zanimivim glasom obogatila mlada nizozemska pevka in raperka Sage, videospot pa je režiral Ven Jemeršič.

Za sodobno produkcijo plošče 'Nextasy', ki je konec leta 2004 dobila laskavo priznanje 'Plošča leta 2004' slovenskih radijskih urednikov ter glasbenih kritikov, je poskrbel član skupine Rok Lopatič. Pri dveh skladbah je sodeloval tudi nizozemski producent John Keys. Rezultat vsega vloženega dela je zanimiva in glasbeno zelo raznolika plošča, saj se v glasbi Leeloojamais na zares čudovit način prepletajo različne groovy zadeve in unikatni glasbeni slog. Plošča žanje uspehe in je prepričala že ogromno poslušalcev – v živo pa bend navdušuje tako svojo publiko, kot tudi kolege profesionalce doma in v tujini.

Leeloojamais so na najboljši možni način tlakovali svojo pot v prihodnost in v letu 2005 bodo zagotovo dokazali svoje široko razumevanje za publiko in dokazali, da gre za eno najboljših slovenskih glasbenih skupin sploh!

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj