Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



ARZENIK IN STARE ČIPKE (*)


Gledališče Koper - Teatro Capodistria


Prizorie: Oder Rotovž - večerni program
as: 24.06.2005 ob 22.00

Režija: Boris Cavazza

prevod: Herbert Grün

režija: Boris Cavazza

lektoriranje: Jože Faganel

scenografija: Milan Percan

kostumografija: Slavica Radovič

avtor glasbe: Mirko Vuksanović

igrajo: Štefka Drolc, Brane Grubar, Aleš Kolar, Ivanka Mežan, Jana Zupančič, Gašper Tič, Ludvik Bagari, Jaka Lah, Gojmir Lešnjak, Igor Delfin, Klemen Mauhler, Livij Bogatec


Po krstni izvedbi leta 1941 v New Yorku si je komedija Arzenik in stare čipke s svojim črnim, malone do absurda prignanim humorjem, pridobila sloves gledališke uspešnice. Doživela je številne uprizoritve na ameriških in evropskih odrih, po njej je režiser Frank Capra posnel film, njen avtor, do leta 1940 skoraj neznan dramatik Joseph Kesselring pa se morebiti ravno zato ni več trudil, da bi ponovil svoj uspeh, ker je imel po Arzeniku več dovolj denarja.

Uspehu komedije o dveh starih, blagih damah, sestrah Abby in Marthy Brewster iz newyorškega predmestja Brooklyn, ki v svoji dobrodelnosti z zastrupljenim bezgovim vinom pomagata na mnogo bolj mirni oni svet osamelim starim gospodom, bolj kot izvirnost, obešenjaški humor ali vešče izpeljani zapleti botruje satirična ost, uperjena v psevdopsihološko - kriminalni žanr, ki je ameriške odre obvladoval koncem tridesetih in v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja. Sestri svojih zločinov ne zagrešita v grozljivi psihopatski obsedenosti, kakor to počne njun nečak, temveč v, na čuden način simpatični, psihični defektnosti. Da je stvar z medicinskega stališča neoporečna, se Kesselring izgovori na dedno obremenjenost: njun ded je namreč obogatel s patentiranjem zdravil, ki jih je preizkušal na mrličih, da ne bi škodoval živim ... in to je pravzaprav vse. Zaplete, ki jih ponuja kombinatorika odnosov med komedijskimi junaki, je nemogoče našteti, še zlasti, ker je Kesserling dodal še nekaj duhovitih na račun abotnosti policije, komercialnih gledališč in kritikov, ki pišejo svoje recenzije "na poti v gledališče", in nenazadnje tudi lastnega dela; zgoščeno oceno svoje komedije je namreč zapisal v repliki ene od dramskih oseb, ki pripomni, da bi dogajanje v miroljubnem brooklynskem domu sester Brewser lahko vzeli iz kakšne Strindbergove drame, ki bi jo priredili avtorji Hellzapoppina.


(*) Prireditev s posebno vstopnino. Več o VSTOPNICAH

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj