Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



TONY HANNA & THE YUGOSLAVIAN GYPSY BRASS BAND (LIBANON, JORDANIJA, SRBIJA IN ČRNA GORA)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 05.07.2005 ob 21.30

Nastopajo:

Tony Hanna, Michel Elefteriades, Rami Shehade Qassar,

Farid Shehade Qassar, Khalil Chahine, Fadi Abi Saad,

Bassem Said, Michel Labaki, Rama Demirović,

Sebastijan Muslić, Danijel Demirović, Demiran Cerimović,

Cerim Becirović, Nenad Becirović


Moja vas leži nekje med Beogradom in Bagdadom. Včasih za nekaj ur postoji na miru, včasih celo za nekaj desetletij, na koncu pa se zmeraj premakne nekam popolnoma drugam. Župan naše vasi je igralec bas tube, duhovnik pa kokošji tat. V naši vasi živi nor pevec. Ime mu je Tony Hanna.


Tony je bil rojen v majhni vasici, nekje v libanonskem hribovju, kjer ljudje še danes jahajo osle in konje ter vzrejajo koze in kokoši. V tej vasici je odraščal, dokler ni odpotoval v London. Po petih letih se je iz britanske prestolnice preselil v Detroit in tam ostal naslednjih 20 let. Ko ga je dosegel glas o veselih fanfarah naše čudovite vasice, je pripotoval k nam in tukaj ostal, svojo družino pa pustil v objemu otožnosti civilizacije. Tonyev glas je močan kot gorsko izvirsko vodovje, ki skalovje ponese vse do libanonskih puščav, njegove mišice spominjajo na korenine cedre.


V sedemdesetih je bil Tony največja arabska mladinska zvezda. Prodal je ogromno plošč, zaslužil milijone, še več pa jih zapravil, ko je natakaricam in hotelskemu osebju dajal po 100 dolarjev napitnine. Berači so šli na dopust, po tem ko se je mimo njih sprehodil Tony. Oblačila mu je šival Elvisov krojač, stanoval je v palačah, avtomobile je menjaval tako pogosto kot nogavice. Že zmeraj je zelo dobro izgledal. Njegovi brki so bili njegov zaščitni znak, zato jih je zavaroval za ogromne vsote denarja. Profesionalni plesalci »debke-ja«, tradicionalnega srednjevzhodnega plesa, so izgledali kot amaterji, ko je zaplesal Tony. Dekleta so kričala, kjerkoli se je pojavil, pa ne samo v arabskih deželah, tudi v Združenih državah, Parizu, Londonu, v Avstraliji, Braziliji, Venezueli, Argentini…, skratka vsepovsod, kjer je nastopil.


Nekega dne, dobesedno iz danes na jutri, je Tony na vrhuncu svoje kariere prenehal. Vzrok je še danes eden največjih misterijev show biznisa. Vprašanj o njegovem profesionalnem samomoru nikoli ni odgovoril. Ko sem mu ponudil, da nastopi z Yugoslavian Gypsy Brass Bandom in mu pokazal njihov posnetek, je rekel »v redu« in dodal »zvenijo tako zabavno, tako nepretenciozno, tako… Tako pristno in nezlagano!« Prav zaradi zlaganosti je Tony namreč pustil show biznis za seboj. Ko sem ga bolje spoznal, sem ugotovil, da obstajata samo dve vodili v njegovem življenju: resnica in zaupanje. Tony hoče, da mu drugi zaupajo, tako kot jim zaupa on. Tony je edini priznan glasbenik, ki je podpisal menedžersko in produkcijsko pogodbo, ne da bi jo prej prebral. Druga pogodbena stranka, ga je prosila, naj si prebere vsaj drobni tisk, pa ni želel. Zgodba o pogodbi je resnična. Vem, ker sem tista druga pogodbena stranka bil jaz.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj