Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



FOLKART 2005 (KUBA, POLJSKA, ŠKOTSKA, BOLGARIJA, ITALIJA)



Prizorie: Glavni oder na Dravi
as: 29.06.2005 ob 21.00

BOLGARIJA: PIRIN, Blagoevgrad

Skupina iz Blagoevgrada je ena najboljših in najbolj prepoznavih folklornih ansamblov Bolgarije; znani so po vsem svetu, predvsem po svojih izdelanih ter brezhibnih nastopih. Lani so praznovali 50-letnico obstoja. So izjemni plesalci, ki plese izvajajo s posebnim žarom. Nastopali so praktično po vsem svetu in po vsej Evropi.


ITALIJA: ASSOCIAZIONE PER LE TRADIZIONI POPOLARI TISCALI DORGALI, DORGALI

Ta izjemno zanimiva skupina je znana predvsem po avtentičnih plesih ter posebnem grlenem načinu moškega petja. Združuje jih ljubezen do kulture in tradicije. Vestno in skozi zgodovinska dejstva raziskujejo način življenja, ki so ga živeli že njihovi pradedje na Sardiniji, tem prečudovitem biseru naše sosednje dežele Italije. Z vso resnostjo in eleganco nosijo dragocene noše, izjemne v svoji bogati podobi.


KUBA: CONJUNTO ARTISTICO MARAGUÁN, UNIVERSIDAD DE CAMAGÜEY, CAMAGÜEY

Kuba je oddaljen kotiček sveta. Je dežela, kjer prevladujeta ples in glasba, je čudovit biser, kjer je ljudsko izročilo pravzaprav način življenja.

Univerzitetna folklorna skupina, ki je bila ustanovljena leta 1981, v mestu Camagüey na tamkajšnji univerzi, ima predvsem eno in glavno vodilo; dosegati vrhunsko izvedbo ljudskih plesov, z veliko ljubeznijo do svoje dežele.


MEHIKA: BALLET FOLCKLORICO POLICROMÍA MEXICANA OF MONTERREY

Odlični, mladi plesalci sestavljajo zanimivo in dinamično folklorno skupino.

Ljubezen do ljudskega izročila Mehike in svoje sposobnosti so združili v ognjemet plesa, glasbe in pesmi.

Hkrati pa je nastop skupine osmih Mariachev resnična prava glasbena spremljava ognjevitih mehiških plesov.


POLJSKA: THE ACADEMIC DANCE GROUP OF SILESIAN TECHNICAL UNIVERSITY DABROWIACY, KATOWICE

Akademska folklorna skupina tehniške univerze “Dabrowiacy”je bila ustanovljena leta 1974. Do sedaj so nastopali in sodelovali na folklornih festivalih širom sveta, na vseh kontinentih. V tridesetih letih obstoja se je število članov izjemno povečalo in danes delujejo štiri velike plesne skupine.

Njihov program zajema plese in pesmi celotne poljske regije in plesalci s posebnim žarom ohranjajo ljudsko izročilo svoje domovine.


ŠKOTSKA: NEW SCOTLAND & COUNTRY DANCE SOCIETY, EDINBURGH

Univerzitetna folklorna skupina pod imenom “Edinburgh University New Scotland Country Dance Society” deluje vse od leta 1951. Tudi dandanes je plesno društvo izredno aktivno, saj šteje več kot 150 članov, njihov edini cilj pa je predstavljati kulturo Škotske skozi ples. Redno nastopajo na festivalih doma in v tujini.


SLOVENIJA: »AFS ŠTUDENT«, Maribor (gostitelj FOLKARTA 2005)

Domačinov, marljivih so-organizatorjev festivala ter požrtvovalnih gostiteljev folkloristov iz vsega sveta, verjetno ni potrebno še posebej predstavljati. Ne le, da skrbijo za člane tujih skupin in jim v času trajanja festivala omogočajo, da se v našem mestu počutijo kar najbolje in spoznavajo tudi lepote Maribora in okolice, s svojim nastopom, tako na otvoritvi kot zaključku festivala, nas vedno znova tudi očarajo.


METLIŠKA FOLKLORNA SKUPINA »IVAN NAVRATIL«, Metlika

Pred 29-timi leti so si folkloristi iz Metlike nadeli ime po svojem someščanu, ki je zapisoval ljudske običaje. Od takrat nastopajo pod imenom Metliška folklorna skupina "Ivan Navratil«.

Težko bi našli pokrajino, ki se ji ime tako prilega kot ravno Beli krajini. Bele breze so ponos pokrajine, prebivalci te dežele na robu Slovenije pa so se v preteklosti, predvsem zaradi revščine, oblačili v bele, iz lanenega platna izdelane obleke. Tako so breze in bela oblačila postali simbol krajine in temelj ljudskega izročila.(nastop 28. 6.)


FOLKLORNA SKUPINA EMONA, LJUBLJANA

Leta 1967 je peščica zanesenjakov ustanovila folklorno skupino, ki so jo poimenoval po Ljubljani iz rimskih časov. Skozi leta je ljubezen do ljudske pesmi in plesa v folklorno skupino Emona pripeljalo že preko 1.600 mladih ljudi. V skupini so še vedno aktivni člani, ki so ji zvesti že od samega začetka, torej polnih 37 let! Danes deluje v Folklorni skupini Emona okoli 100 aktivnih članov, ki gostuje po vsem svetu in domovini.

(nastop 2. 7.)


ANIMACIJSKI NASTOPI IN POVORKE PO MARIBORU

Torek, 28. 6., ob 21.00:

Povorka po Lentu, od Sodnega stolpa do Glavnega odra.

Sreda, 29. 6., med 11.00 in 13.00:

Glavni trg – gostilna Štajerc – NKBM – Zavarovalnica Maribor – Grajski trg

Četrtek, 30. 6., med 11.00 in 13.00:

Glavni trg – gostilna Štajerc – NKBM – Zavarovalnica Maribor – Grajski trg

Sobota, 2.7., med 11.00 in 13.00:

Glavni trg – gostilna Štajerc – Grajski trg


GOSTOVANJA:

Trzin, Slovenj Gradec, Dravograd, Kranj, Metlika

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj