Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



AKADEMSKI KOMORNI ORKESTER DGUM



Prizorie: Cerkev Sv. Alojzija
as: 26.06.2005 ob 20.30

Dirigent:

Robert Mracsek

solista:

Matej Grahek – flavta

Slavko Kovačič - klarinet


Društvo glasbenih umetnikov Maribor, ustanovljeno 1991, je že po treh letih ustanovilo – kot edino to-vrstno društvo, lasten godalni orkester. Promocijski koncert z deli J. S. Bacha je Akademski godalni orkester (AGO) imel pod vodstvom stalnega dirigenta maesta Igorja Gjadrova, prof. in dekana Glasbene akademije v Zagrebu, 14.9.1994 v Mariboru. Od takrat orkester redno nastopa, vsako jesen na otvoritvenem koncertu v Mariboru in na Festivalu Lent. V zagrebu so trikrat gostovali (1996, 1998 in 2001), 15.9.2002 v Splitu v katedrali Sv. Dujma in 5.9.2004 v Rovinju. V Ljubljano AGO šeni uspel prodreti, enako v druga slovenska mesta. Izjema so Prevalje, kjer bo AGO nastopil v tekoči sezoni. Na Hrvaškem bodo v isti sezoni koncertirali na festivalih v Osijeku, Zadru, Zagrebu in še kje. 11. novembra 2004 je AGO obhajal 10. obletnico delovanja. Za jubilejni koncert je dirigent izbral tudi simfonična dela, ki jih izvajal komorni orkester. Tako se je dogalni orkester povečan za dodatna godalnce in sedem pihalcev preimenoval v Akademski komroni orkester. AGO DGUM izvaja širok repertoar, poleg Bacha in Händla tudi druge baročne mojstre ter klasike (Haydn, Mozart), romantike in 2'. Stoletje. V desetih letih so izvajali že 45 različnih del. Orkester redno sodeluje s Hrvaškim društvom glasbenih umetnikov, s solisti kot so Višnja Mažuran, Lovro Pogorelić, Branko Sepčić, Anđelko Klobučar, Tinka Muradori, Ivica Trubić, Marina Novak itd. Od slovenskih uemtnikov so sodelovali tomaž Petrač, vladimir Mlinarič, Aleksander Kuzmanovski, Petra Arlati Kovačič, Darko Kordić, Altistka Majda Švagan je zvesta orkestru vseh 10 let. Bila je solistka na vseh koncertih AGO, od prvega promocijskega koncerta 1994 do zadnjega 5.9.2004 v Rovinju. Večina članov ansambla je zaposlenih v orkestru SNG Maribor, nekateri so profesorji na glasbenih šolah v Mariboru, Celju in Velenju. Prvih 9 let je orkester vodil maestro Igor Gjadrov, leta 2003 ga je nasledil Robert Mracsek, član AGO kot čembalist in organist od začetka.


ROBERT MRACSEK (1966) piansit in dirigent je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral klavir pri prof. Zdenki Novak. Še med študijem je s Simfoniki RTV in Simfoničnim orkestrom SF nastopal kot pianist, čembalist in na čelseti v Ljubljani, Sloveniji, v Beogradu. Kot solist in komorni glasbenik pianist in organist je nastopal po Sloveniji, na Hrvaškem (Zagreb, Krapina, Varaždin, Čakovec, Rijeka, Lovran), v Avstriji, Italiji, Ukrajini, na Madžarskem. Od leta 1989 je zapsolen v Operi SNG Maribor kot piansit, od leta 1996 je dirigent zbora, s katerim je pripravil ves operni in koncertni repertoar, tudi Verdijev Requiem in Beethovnovo 9. simfonijo. Ob tem je študiral dirigiranje na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri znanem maestru Vjekoslavu Šuteju. Pihalnemu ansamblu in Simfoničnemu orkestru Glasbene akademije je dirigiral na koncertih v Mariboru, Bjelovaru in Zagrebu, 15.12.2004 so imeli simfoničnim orkestrom, zborom in solisti gala operni koncert v Karlovcu. Robert Mracsek je diplomiral 26.6.2005 na koncertu z Akademskim komornim orkestrom DGUM v Mariboru, v okviru Festivala Lent. Akademski orkester DGUM vodi od leta 2003, z njim redno nastopa v Mariboru, 5.9.2004 na mednarodnem festivalu v Rovinju. V tekočem letu jih čaka vrsta koncertov v Sloveniji in na Hrvaškem.


MATEJ GRAHEK (roj.1974) je solo flavtist Slovenske filharmonije in docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi opravil podiplomski študiji pri prof. Fedji Ruplu. Dve leti se je izpopolnjeval na salzburškem Mozarteumu pri prvi dami flavte, Ireni Grafenauer. V času študija je prejel vrsto prvih nagrad na tekmovanjih mladih glasbenikov v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji. V letu 2001 je bil finalist mednarodnega tekmovanja EBU v Bratislavi.

Solistično nastopa s Slovensko filharmonijo, z Big Bandom RTV Slovenija, sodeluje pa tudi z različnimi komornimi skupinami, s katerimi nastopa doma in v tujini. (Avstrija, Italija, Madžarska, Hrvaška, Češka, Nizozemska, Španija, Nemčija, ZDA…) Pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija je izdal dve zgoščenki, leta 2000 „Opus di Jazz“, za katerega je prejel nagrado „Zlati petelin“ za najboljši album leta v kategoriji komorne glasbe ter leta 2003 solistični projekt „Night Birds“ z Big Bandom RTV Slovenija.


SLAVKO KOVAČIČ (1973) je po končani Srednji glasbeni šoli v Mariboru nadaljeval študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Mihaelu Gunzku in z odliko diplomiral leta 1995 v razredu prof. Alojza Zupana. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih v Italiji(prof. Charles Neidich) in v Avstriji(prof. Alois Brandhofer) ter na seminarjih strokovnega izpopolnjevanja pri Borisu Karaevu- Rusija, Jozsefu Baloghu- Madžarska, Hedwighu Swimberghu- Belgija, Fernandu Silveiri- Brazilija, Robertu Riselingu-Kanada, Michelu Pellegrinu in Silvie Hue- Francija. Prav tako je z odliko diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Salzburgu (Mozarteum/prof. Alois Brandhofer).

Med študijem je bil na tekmovanjih večkrat nagrajen. Sodeloval je z orkestri (Panonski orkester- Graz, Mariborska opera, Ljubljanska opera, Mariborska filharmonija, Slovenska filharmonija), kjer je bil tudi zaposlen. Prav tako je član Slovenskega orkestra klarinetov. Solistično koncertira doma in v tujini. Veliko se posveča tudi komorni glasbi (Trio Musica Camerata, Trio Onix, Maister trio, Trio Tanguango, salonski orkester Musica Camerata…) in sodeluje na festivalih (Festival Lent, Rogaško glasbeno poletje, Glasbeni september, Dubrovačke ljetne igre, Evropski mesec kulture, Festival Spectrum…).

Igral je s priznanimi domačimi in tujimi umetniki kot so:(Irena Grafenauer,

Mate Bekavac, Stanko Arnold, Jasminka Stančul, Arvid Engegard, Dag Jensen,

Jože Kotar, Radovan Vlatkovič, Clara Dent…). Zaposlen je na Pedagoški Fakulteti v Mariboru, deluje pa tudi kot prof. klarineta na Glasbeni šoli in Glasbeni gimnaziji v Celju.


Spored:

Edward Elgar (1857-1934):

Serenada za godalni orkester, op. 20

Allegro piacevole

Larghetto

Allegretto


Franz Danzi (1763-1826):

Sinfonia concertante za flavto, klarinet in komorni orkester, op. 41 v B-duru

Allegro moderatto

Larghetto

Polonaise, Allegretto

***

Robert Mracsek (1966):

Fantasia (krstna izvedba)


Franz Schubert (1797-1828):

Simfonija št. 5 v B-duru

Allegro

Andante con moto

Menuetto, Allegro molto

Allegro vivace

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj