Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



STANE MANCINI



Prizorie: Jurčkov oder
as: 06.07.2005 ob 20.10

Nastopajo:

Stane Mancini (vokal) )

Matija Cerar (klaviature)


Stane Mancini je za vse svoje poslušalce, ki ga radi poslušajo, izdal novo zgoščenko ob 50. letnici pevskega delovanja in ob njegovi 70. letnici. Vedno si je želel novo zgoščenko izdelati sam. Uspelo mu je. Sam je napisal orkestrske priredbe in v svojem avdio studiu zaigral, zapel, zvokovno obdelal ter posnel 23 skladb.

V prvem delu zgoščenke so njegove nove izvirne slovenske popevke, v drugem delu pa so pesmi od začetka njegove pevske poti, torej 1. maja 1950, do danes. Prvi nastop je Stane Mancini imel z revijskim orkestrom in zborom Radia Ljubljane, ki ga je vodil dirigent Bojan Adamič, ki mu je tudi pomagal pri njegovih začetkih. Pet let je bil edini moški pevec zabavne glasbe. Prva tri leta so delovali na Radiu Ljubljana le v živih oddajah. Šele po letu 1953 so začeli s snemanjem popevk za radijski arhiv s slovenskimi besedili. V začetku so snemali skupaj z orkestrom, šele kasneje z uporabo play back načina. Prvi del Mancinijevega pevskega delovanja je trajal pet let. Po vojaščini in zaposlitvi je leta 1960 nadaljeval svojo pevsko pot kot ljubitelj. Takrat je bila zabavna glasba že v polnem razcvetu. Prvo samostojno ploščo Non capito je posnel leta 1961. To je bil hit, ki je bil 52 tednov na prvem mestu lestvice najpopularnejših popevk, ki jih je objavil ljubljanski Dnevnik. Leta 1962 je zapel zmagovito pesem na prvem Festivalu slovenske popevke na Bledu »Mandolina« , ki je bila moj drugi popevkarski hit. V tem času je bil redni gost na TV Slovenija v rednih zabavnih TV oddajah Dušana Hrena in Antona Martija.

Svojo pevsko pot je nadaljeval v narodno zabavni glasbi. »Polje kdo bo tebe ljubil – Osamljenost« Franca Korblarja in skladba Alberta Podgornika »Vrnite se ptice« sta bila takrat vrh njegovega dela. »Vrnite se ptice« je bila 56 tednov na prvem mestu v ljubljanskem Dnevniku. Z ansamblom »Zadovoljni Kranjci« je deloval več let in obšel vso Evropo in Kanado.

Nadaljnji razcvet Mancinijeve pevske poti je bila vključitev v Ribniški oktet iz Ljubljane leta 1980. Oktet je zaslovel po svojem klenem zvoku, dinamičnem razponu, solističnih vložkih in prepričljivem podajanju. S svojimi 800 nastopi doma in po svetu so gostovali v Italiji, Avstriji, Belgiji, Nizozemski, Švici, Franciji, po republikah bivše Jugoslavije in v Iraku. Gostovali so dvakrat v Južni Ameriki: Argentini, Urugvaju in Braziliji, dvakrat v Severni Ameriki in Kanadi. Ostali so nepozabni spomini in trajna prijateljstva. S Slovenskim oktetom je Mancini gostoval na Kitajskem in Izraelu ter na koncertih v Sloveniji.

Pomemben del njegovega ustvarjanja je bilo tudi snemanje narodnih pesmi in snemanje otroških pesmic, skladatelja, pesnika in pisatelja Janeza Bitenca. Zdaj z njim sodeluje kot aranžer njegovih pesmic za otroke z otroškim zborčkom dirigentke Gabrijele Cedilnik v svojem snemalnem studiu. Na svoji pevski poti je zapel več kot 600 pesmi v različnih žanrih. Posneti ima preko 290 skladb, ki so v radijskem arhivu, na kasetah, ploščah in zgoščenkah. Z novo zgoščenko bo zdaj še 23 novih.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj