Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



VRUJA



Prizorie: Jurčkov oder
as: 25.06.2005 ob 20.10

Nastopajo:

Alenka Kranjac (vokal, daska, boben)

Marino Kranjac (vokal, violina, dude, kitara, mandola, sopele, mih)

Štelijo Reja (vokal, bajs)

Rok Kleva-Ivančič (violina, flavta)

Peter Kaligarič (harmonika)

Gabrijel Križman (kitara, mandola, glas)


Vruja je glasbena skupina, ki nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre, katere so v zadnjih desetletjih pustile globoko sled v poznavanju in popularizaciji glasbenega izročila Istre. Ime skupine je dialektalnega izvora in pomeni izvir, studenec. Skupina je uspešen spoj izkušenih glasbenikov, ki so pionirji preporoda ljudske glasbe pri nas in mlajših glasbenikov, ki pa so že od svojih zgodnjih let rasli v kontaktu s tradicijo. Vruja skuša na svoj lasten način dodati kamenček k mozaiku poustvarjanja in izvajanja glasbene dediščine Istre. Glasbena izvedba skupine je plod glasbenih izkušenj posameznih članov in skupnega dela skupine, katero lahko opredelimo kot predstavnico glasbene smeri, v svetu znane kot Folk music revival.

Ansambel je začel delovati marca leta 2001 in je že sodeloval na nekaterih največjih festivalih pri nas (Druga Godba, Mediteran festival), v Italiji (Folkest) in v Avstriji. Leta 2002 je skupina izdala svoj glasbeni prvenec – prvo zgoščenko.

Vruja izvaja plese in instrumentalno ljudsko glasbo istrskega polotoka, pri tem ostaja zvesta tradicionalnim glasbilom (mih, sopele, škent, bajs, rimonika, klarin, šurle), katera kombinira z glasbili kot so kitara, mandola, flavte, dude in na ta način ustvarja glasbeno podobo po svoji zamisli in navdihu. Poseben pečat skupini daje njeno vokalno izvajanje ljudskih pesmi, skozi katere lahko slišite istrska narečja. Člani skupine so doma v slovenski Istri, Vruja pa je mozaik Istre v malem, saj njeni člani izvirajo iz južne, srednje Istre, nekateri so domačini in pripadniki italijanske manjšine.

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj