Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



CAMERATA LABACENSIS



Prizorie: Cerkev Sv. Alojzija
as: 30.06.2005 ob 20.30

Nastopajo:

Nevenka Leban Orešič (klavir)

Karel Žužek (violina)

Franc Avsenek (viola)

Stanislav Demšar (violončelo)


NEVENKA LEBAN OREŠIČ, rojena v Mariboru, kjer je na Srednji glasbeni šoli študirala klavir pri dr. Romanu Klasincu, nato pa pri prof. Zdenki Novak. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala pri prof. Pavlu Šivicu. Hkrati je bila absolventka muzikologije na Filozofski fakulteti. Vrsto let je bila urednica za komorno glasbo na Radiu Slovenija. Nato se je posvetila klavirski pedagogiki in koncertiranju. Podiplomski študij je končala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof V. Krpanu in prof. J. Zlatarju. Občasno snema za Radio Slovenija in se pojavlja kot glasbeni kritik. Nastopa na koncertnih odrih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Belgiji. Nekaj let je dejavna v EPTA – evropsko združenje učiteljev klavirja, kjer je vodila ciklus mladih pianistov »Pianissimo)«.


KAREL ŽUŽEK, rojen leta 1943 v Ljubljani, se je šolal v Mariboru, kjer je maturiral na klasični Gimnaziji in hkrati končal tudi Srednjo glasbeno šolo – violino pri prof. I. Palu. Študij je nadaljeval v Ljubljani na Akademiji za glasbo, kjer je v razredu prof. L. Pfeiferja opravil diplomi druge in tretje stopnje. Od leta 1964 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, v katerem je od leta 1980 koncertni mojster. V njegovi umetniški življenjski poti je poglobljeno delovanje na področju komorne glasbe preseglo solistične ambicije. V 40. letih je bil član uglednih komornih skupin: Slovenski godalni kvartet, Klavirski kvartet RTV Ljubljana, ansambel Slavko Osterc, Musica Antiqua Slovenica; od leta 1985 deluje kot 2. violina v Ljubljanskem godalnem kvartetu, s katerim je dobil leta 1997 Betettovo nagrado. Preko 500 koncert po Sloveniji, bivši Jugoslaviji, Italiji, nekdanji Sovjetski zvezi, Nemčiji, Iraku in Avstriji, radijska in TV snemanja v Sloveniji, Italiji in Nemčiji.


FRANC AVSENEK je bil rojen leta 1946 v Ljubljani, nižjo in srednjo glasbeno šolo je dokončal v Beogradu, Akademijo za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Alija Dermelja. Leta 1967 je postal član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, leta 1982 pa njegov violist – solist. Bil je član Slovenskega godalnega kvarteta in Klavirskega kvarteta RTV Ljubljana, sedaj pa je član Ljubljanskega godalnega kvarteta s katerim je dobil tudi Bettetovo nagrado leta 1997. Ustanovil je komorni orkester Camerata Labacensis, katerega vodi umetniško in dirigentsko in v njem tudi igra. Izdal je zgoščenko s skladbo H. Berlioza – Harold v Italiji za založbo Stradivari Records v ZDA leta 1983, v letih 1998 do 2001 je izdal antologijo viole pod naslovom »Viola v skladbah slovenskih skladateljev«, v kateri je na treh zgoščenkah predstavil komorne skladbe za violo tridesetih slovenskih skladateljev. V zadnjem desetletju nastopa in ima za seboj kar nekaj uspelih solističnih violskih nastopov, zlasti še s Simfoniki RTV Slovenija. S pianistom Hinkom Haasom sodeluje v komornem duu. Sedaj poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani violo in komorno glasbo.


STANISLAV DEMŠAR je bil rojen leta 1944 v Ljubljani v goslarski družini. Šolal se je v Ljubljani, kjer je končal Srednjo glasbeno šolo pri prof. Šedlbauerju, Akademijo za glasbo pa pri prof. Bajdetu. Podiplomskli študij pa pri prof. C. Škerjancu. Na tekmovanju v Zagrebu 1959 je dobil 3. nagrado in leta 1973 diplomo za igranje v 3 etapi. Je član Simfonikov RTV Slovenija od leta 1965 in od leta 1980 solo čelist orkestra. Z orkestrom je posnel za program RTV hiše veliko odmevnih orkesterskih solov iz svetovne literature; simfonične komorne in operne: Čajkovski 1. in 2. klavirski koncert z D. Tomšič…, Vivaldi- Štirje letni časi.., Verdi-Tosca… Bil je član Slovenskega godalnega kvarteta, Klavirskega kvarteta, sedaj pa je član Ljubljanskega godalnega kvarteta s katerim je dobil tudi Bettetova nagrado leta 1997. Je član Komornega orkestra Camerata Labacensis, kateri redno nastopa na Festivalu nemega filma v Pordenonu (IT) s svetovno znanimi skladatelji in dirigenti kot Carl Davis, Gaspar de Roo…

Še vedno deluje kot čelist solist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.


SPORED:


Ludwig van Beethoven:

Klavirski kvartet v Es-duru, op. 16

Grave-Allegro ma non troppo

Andante cantabile

Allegro ma non troppo

***

Gustav Mahler:

Klavirski kvartet

Nicht zu schnell


Gašpar Mašek:

Klavirski kvartet v c-molu

Allegro brillante

Scherzo

Adagio con sepressione

Allegro assai

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj