Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



TRŽAŠKI PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR PINKO TOMAŽIČ (ITALIJA)



Prizorie: Ostala prizorišča (Pri Stari trti)
as: 25.06.2005 ob 20.30

Nastopajo:

Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažica

zborovodja: Pia Cah


TPPZ je praznoval že svojo tridesetletnico obstoja. Ustanovitelj in legendarni dolgoletni zborovodja Oskar Kjuder mu je vdihnil dušo in zakoličil njegovo idejno pot. Zbor je glasnik narodno-osvobodilnega boja prosti fašističnemu nasilju. Zamisel o zboru se je porodila prav na Primorskem, kjer med vojno ni bilo odpadnikov in izdajalcev, saj so Primorci šli enotno v boj za sovjo zemljo. Bili so vključeni v narodno-osvobodilni boj, priključevali so se prekomorskim brigadam, znašli so se v taboriščih, se borili blizu in daleč za svojo Primorsko. Vrednote NOB prenašamo s pesmijo na mlajše rodove in ohranjamo njeno sporočilo.

Umetniški vodja Oskar Kjuder je zbor popeljal preko meja Primorske, v oddaljena mesta Evrope, kjer je z revolucionarno pesmijo utrjeval idejo bratstva, miru in želje po pravičnejšem svetu. Njegovo vizijo in poslanstvo nadaljuje sedanja zborovodkinja Pia Cah v smislu partizanskega izročila. Pevce povezuje tudi želja po pesmi, ki je naša, nas navdušuje in druži v skupnem hotenju ohranjati sporočila naše zgodovine.

Repertoar zbora zajema pesmi odpora iz raznih krajev sveta, pesmi, ki včeraj kot danes izpričujejo željo po svobodi, željo po miru.

Tržaški partizanski pevski zbor je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu, do pred nekaj leti ga je vodil priznani glasbenik in ustanovitelj zbora Oskar Kjuder, potem pa je krmilo zbora prevzela pevovodkinja Pija Cah. Zbor in ansamble štejeta približno osemdeset članov, repertoar pa obsega revolucionarne, delavske in narodne pesmi v slovenskem, italijanskem in drugih jezikih sveta. Zbore je imel od svoje ustanovitve doma in tudi širom po svetu več kot 700 nastopov.


SPORED:

M. Bor: Hej Brigade

K. Pahor: Naglo puške

Nemška narodna: Die Morsoldaten

A. Zardini: L'ombre

Makedonska narodna: Bolen mi leži

Po ruskem napevu priredil R. gobec:

Fischia il vento

Sa kraj Bosne

Po alpskem napevu priredil R. Gobec: Počiva jezero

R. de Lisle: La Marsilliese

Đ. Balaševič: Računajte na nas

Po ruskem napevu – bes. M. Popovič: Konjuh planinom

Italijanska narodna: Brigata Garibaldi

S. Ortega: Venceremos

Srbska narodna: Na Kordunu

Amodel: Bella Ciao

K. Pahor: Na juriš

D. Šostakovič: Kurant

R. Simoniti: Vstajenje Primorske

 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj