Uvodna stran
Prizorišča
Program
Spremembe, novice
Foto
Splošne informacije
Vstopnice...
Moj Lent
Nagradna igra
Pokrovitelji

Predstava



LENTDANCE: 4U, REBEKA


Program Agon, EN-KNAP, Ljubljana


Prizorie: Oder Rotovž - večerni program
as: 30.06.2005 ob 22.00

Koncept, koreografija: Andreja Rauch

Ustvarjalci, izvajalci: Andreja Rauch, Christopher Benstead, Tomaž Lapajne

glasba: John Sweeney

scenografija: Peter Rauch

kostumografija: Andreja Kovač

produkcija: Zavod EN-KNAP/EN-KNAP Produkcija

koprodukcija: Kulturni dom Franca Bernika Domžale


"Kot v sanjah je videla sebe, kako stoji pred vrati v rokah stiskajoče leseno gugalje in žakelj odhodno potisnjen v dlani. Preplašena potrka in čaka. Zasliši se škrtanje ključavnice in v naslednjem trenutku je obdana za neznanimi ljudmi." (odlomek iz teksta v predstavi)

Izhodišče za predstavo predstavlja roman nobelovca Gabriela Garcie Marqueza Sto let samote. Je zgodba o značaju Rebeke, ženske, ki pride v hišo gostiteljev. Portret Rebeke se razkriva skozi scenske situacije, postavitev ter odnose tako med nastopajočimi kot med odnosi njihovih medijev: plesa, glasbe in teksta.

Med predstavo se ti trije mediji prepletajo, dopolnjujejo, včasih se drug drugemu umikajo in izogibajo. Medsebojno zbliževanje in oddaljevanje treh medijev nakazuje, včasih narekuje določene odnose ali samoto, ki v svojih kontrastih obdelajo fenomen Rebeke od banalne do skoraj mistične podobe (pojave) neke ženske.


Andreja Rauch je k sodelovanju v projektu povabila izkušenega mednarodno priznanega novozelandskega pianista Johna Sweeneya in performerja, sicer znanca iz otroštva, Boštjana Gorenca, bolj poznanega pod raperskim imenom Pižama. Scenografijo sta oblikovala Peter Rauch in Jaka Šimenc, glasbo pa v predstavi improvizira John Sweeney. Predstava je premiero doživela na festivalu Malta v Poznanu (Poljska).

V obnovljeni verziji predstave, ki je bila premierno predstavljena na bienalu slovenskega plesa Gibanica 2005, sta Sweeneya in Pidžamo zamenjala priznani angleški pianist, ki že 25 let sodeluje z najrazličnejšimi plesnimi skupinami in baleti, Christopher Benstead in Tomaž Lapajne, ki ga predvsem poznamo po številnih nastopih v Improligi KUD-a France Prešeren ter po radijskih in televizijskih igrah za otroke. Z novo zasedbo je predstava je predstava še pridobila na poetničnosti in humornosti.


Andreja Rauch je diplomirala na Contemporary Dance School v Londonu, na isti šoli pa je opravila tudi magistrski študij iz Plesa za ekran.

Kot koreografinja je v zadnjih letih na oder postavila štiri lastne kreacije - Izvedenke (1998), Tipke (2001), Rebeka (2002) in Kostanjevo rjava (2003) ter »site-specific« eksperiment “Nabiralci” (2004).

Od 1998 do 2003 je kot plesalka sodelovala v predstavah skupine En-Knap (S.K.I.N., Hu-Die, Zakonitosti kobre, Daleč stran od spečih psov), kot asistentka režije pa še pri filmu Dom svobode.

Od leta 2001 sodeluje s Charles Linehan Company v predstavah New Quartet, Grand junction in Speak, memory.

Od aprila 2000 pa je v sodelovanju s pianistom Johnom Sweeneyem pripravila številne „site-specific“ projekte, ki so bili predstavljeni na festivalih: Mladi Levi (Ljubljana), Atelier de Creation (Chinon), Interartes (Carloforte), Il Blu del Lago (Trevignano Romano), Un po Blu (Tresigallo).

Med drugim je sodelovala tudi na projektih plesnih skupin/gledališč Carovana S.M.I., Stadtschauspiel Dresden (kot gostujoči umetnik v produkciji 'Ecce@Ens'), Yelp Dance Company iz Aten in National Youth Dance Company iz Londona.


Christopher Benstead je študiral glasbo na Trinity College of Music in Dartington College of Arts. Po štirih letih poučevanja glasbe v šoli se je pridružil Janet Smith and Dancers kot glasbeni director, gostujoči skladatelj in plesalec.

V zadnjih 25 letih je Christopher Benstead zložil več kot 80 del različnih stilov, od orkestralne do zborovske, akustične in elektronske. Skladal je za Rambert Dance Company, English national Ballet, London Contemporary Dance Theatre, Cambridge Theatre Company, Royal Danish Ballet, Wayne Sleeps “Dash”, Gothenburg Ballet, Nevada Dance Theatre, Freiburger Tanzteater, Ballet du Nord, Scottish Ballet, Amici Dance Theatre, Scottish Dance Theatre, Red Ladder Theatre Company, radio in televizija BBC, in mnoge druge plesne in gledališke produkcije po vsej Veliki Britaniji. Ob tem je napisal še tri muzikale (Prince Rama, v izvedbi Gothenburškega baleta, Carmen, za madžarski Gyon Ballet in Highland za Scottish Dance Theatre). V letu 2004 je pripravil tudi glasbeno podlago za kratki film “Hotel Infinity”.

Christopher je eden izmed najizkušenejših in prepoznanih skladateljev za sodobni ples v Angliji, ki sodeluje tako s skupinami kot šolami sodobnega plesa ter na različnih seminarjih po vsej Evropi. Dve leti je bil glasbeni direktor na Mednarodnem natečaju za koreografe in skladatelje na Irskem, deset let glasbeni direktor Scottish Youth Dance Festivala, je pa tudi hkrati reden gost na šoli za sodobni ples na Danskem. Občasno vodi seminarje za koreografe o uporabi glasbe ter seminarje za glasbenike – skladatelje in glasbene spremljevalce, ki jih zanima delo na področju plesa.


Tomaž Lapajne v sebi združuje pisca dramskih besedil, improvizatorja, igralca in organizatorja. Napisal je številne dramske igre ter radijske igre za otroke, ki so bile med drugim uprizorjene na nacionalnem radiu in televiziji. Njegova televizijska igra za otroke »Polž v solati« je osvojila 2. nagrado na II. Slovenskem festivalu neodvisnega filma in videa v kategoriji igranega filma. Gledališče »Unikat« pa je na 10. mednarodnem festivalu "Three are too many, two not enough” v Plovdivu (Bolgarija) prejelo 1. nagrado občinstva in 3. nagrado Stichting Oost-Europa Projecten iz Nizozemske.

Izkazal pa se ni le kot pisec dramskih del, ampak tudi kot igralec. Bil je ustanovni član Kulturnega društva Priden možic, gledališča Unikat. Leta 1994 se je pridružil skupini Piloti in od takrat redno nastopa v krajših oblikah improviziranega gledališča Improlige (do sedaj je igral že v približno 200 predstavah, v katerih je prikazal pravo paleto karakterjev. Leta 2002 je s skupino Piloti zmagal na Slovenskem tekmovanju gledaliških improvizacij - na Improligi, v sezoni 2002/2003 pa je bil razglašen za najboljšega slovenskega improvizatorja. Leta 1999 je ustanovil Improklub (KUD France Prešeren), katerega je bil do leta 2003 tudi umetniški in organizacijski direktor.

Med drugim je nekaj vlog ustvaril tudi na mednarodnem festivalu improvizacijskega gledališča Moment!03 na Dunaju ter na Evropskem festivalu improvizacijskega gledališča Munster 2004. Od leta 2004 deluje kot igralec in producent improvizacijskega gledališča Teater narobov. V tem času je za omenjeno gledališče v 34 predstavah odigral po nekaj vlog.


Jaka Šimenc je tehnični direktor in stalni sodelavec Zavoda EN-KNAP od leta 1995. Kot oblikovalec luči in scene je sodeloval pri številnih predstavah in filmih Iztoka Kovača, Maje Delak, Andreje Rauch in Male Kline in pri številnih slovenskih in mednarodnih plesnih in gledaliških predstavah (Barbara Novakovič, Waxfactory), koncertih (Vinko Globokar, Tomaž Grom) in razstavah (Irwin).


 



Prireditev vam poklanja:


<- Nazaj